REKLAMI GEÇ

“Grip aşısı için en uygun zaman”

PAÜ Hastaneleri İnfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut, grip aşısı vurdurmak için en uygun dönem olan Eylül-Ekim-Kasım aylarında, yaşlılar, uzun süreli hastalığı olan kişiler ve 6-23 aylık sağlıklı çocukların mutlaka aşıyı yaptırmaları gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 1 Ekim 2007 Pazartesi, 00:00

İnfluenza virüsünün yol açtığı, üst solunum yolu, burun, boğaz ve bazen akciğerleri tutan, salgınlara yol açan bir infeksiyon hastalığı olan grip, dikkat edilmediği takdirde istenmeyen sonuçlara sebep olabiliyor. PAÜ İnfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut, grip konusunda bilgi verdi. Grip aşısı vurdurmak için en uygun dönemde olunduğunu belirten Turgut, “Grip, yüksek ateş, aşırı halsizlik, kuru öksürük, baş ağrısı, şiddetli kas ve eklem ağrılarıyla işten güçten alıkoyacak, yatağa düşürebilecek kadar ağır seyredebilir. Hasta veya taşıyıcı kişilerin hapşırması ya da öksürmesi ile solunum yoluyla kolaylıkla bulaşabilir. Virüsü kapmış, henüz belirgin yakınmaları olmayan kişiler de hastalığı bulaştırabiliyor. Bu kişiler iş ve sosyal ortamlardan kopmadıkları için virüs kolaylıkla başkalarına bulaşabilir” dedi.

Gribin devamında gelişen zatürrenin ölümcül olabildiğini dile getiren Turgut, “Yaşlılar, küçük çocuklar ve herhangi bir uzun süreli ciddi hastalığı olan (Kalp hastalığı, akciğer hastalığı, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, kan hastalığı gibi) kişilerde ölümcül istenmeyen etkileri sık görülmektedir. Gribe bağlı ölümlerin yüzde 90’ından fazlası 65 yaş ve üzerindeki kişilerde görülmektedir. Bakım evlerinde kalan kişilerin yaklaşık yüzde 60’ı her yıl gribe yakalanır ve hastalanan kişilerde ölüm oranı yüzde 30’dur” diye konuştu.

Günümüzde, gripten koruyan veya ağır hastalık riskini azaltan bir aşı bulunduğunu ifade eden Turgut, “Yaşlılar ve uzun süreli hastalığı olan kişilerde gribe karşı aşının koruyuculuk oranı bir miktar azalmakla birlikte grip nedeniyle gelişebilecek istenmeyen sonuçları ve ölümleri önlemekte etkindir. Aşı, yaşlılarda hastaneye yatışları yüzde 50-60, ölümleri yüzde 80 oranında azaltmaktadır. Grip aşısının yapılması için en uygun zaman Eylül-Ekim-Kasım aylarıdır. Tıbbi açıdan; 65 yaşından büyük kişiler, hamile kadınlar, 6-23 aylık sağlıklı çocuklar, şeker hastaları, astım hastaları, kronik kalp ve damar sistemi hastaları, kronik kan hastaları, kanser hastaları, huzurevi ve bakımevinde yaşayanların mutlaka aşılanmasını öneriyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı