REKLAMI GEÇ

“Hasta kişiyle tokalaşmayın”

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Gültekin Övet, üst solunum yolları enfeksiyonlarının el teması ile de bulaşabildiğini belirterek, hasta kişilerle el temasından kaçınılmasını istedi.

/ DENİZLİHABER / 5 Aralık 2007 Çarşamba, 01:00

Denizli Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Gültekin Övet, kış aylarında görülme sıklığı artan nezle, grip, farenjit, sinüzit, larenjit gibi üst solunum yolları enfeksiyonları hakkında bilgi verdi. Övet, “Değişik mikroplar, virüsler ve bakteriler üst solunum yollarına sebep olurlar. Bütün dünyada yapılan araştırmalarda etkenlerin yüzde 70–80 vakada değişik virüslerin, yüzde 20-30’unda ise bakterilerin üst solunum yolları enfeksiyonlarına neden olduğu saptanmıştır. Kış aylarında bu mikropların doğada görülme sıklığı artmaktadır. Okul, kreş, kışla, işyeri gibi kapalı yerlerde uzun süre kalınması, buraların iyi havalandırılmamaları, soğuğun vücut direncini düşürmesi, sigara dumanı, yetersiz-dengesiz beslenme ve bazı çok iyi bilinmeyen mekanizmalarla kış aylarında üst solunum yolları enfeksiyonlarının görülme sıklığı artmaktadır. Virüslerin görüldüğü üst solunum yolları enfeksiyonları çocukluk çağlarında yılda 3–8 kez olabilir. Yetişkinlerde ise yılda ortalama 1–3 kez üst solunum yoları enfeksiyonu görülmektedir” dedi.

Üst solunum yolları enfeksiyonundan korunma yollarından söz eden Övet; “Üst solunum yolları enfeksiyonu hemen herkesin yakalanabileceği bir hastalıktır. Korunmak için bazı uygulamalar yapılsa da tamamen engellenemez. Hastanın dikkat edebileceği en önemli şeyler soğuktan korunma ve üst solunum yolları enfeksiyonu olan başka hastalarla yakın temasta bulunmamaktır. Soğuk algınlığının iyileşmesini beklerken alınması gereken önlemler; ılık ve rahat bir ortamda bulunmalı, ağır fizik aktivitelerinden uzak durulmalı ve dinlenilmelidir. Ateş ve diğer belirtilerin ağır seyrettiği durumda yatak istirahatı yapılmalı, mukusu yumuşatmak, drenajı sağlamak ve kaybolan sıvıyı tekrar kazanmak için günde en az 8 bardak sıvı alınmalıdır” diye konuştu.

Dr. Övet, üst solunum yolları enfeksiyonunun el teması ile bulaşabilen bir hastalık olduğu için ellerin sık sık yıkanması gerektiğini ve hasta kişilerin, hasta olmayan kişilerle tokalaşmaması gerektiğini söyledi. Dr. Övet, “Burun akıntısının yoğun olduğu dönemlerde ise hastalar toplu yerlerden uzak kalmalıdır. Hastalığın şiddetini ve uzamasını önlemek içinse C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Enfeksiyon geçiren hastalarda sigara içmek boğaz tahrişi ve öksürüğü artırır. Bu durumda kesinlikle sigara içilmemelidir. Nemlendiriciler ve su buharı kullanarak çevrenin nemini artırın, çevrenin nemini arttırmak göğüs tıkanıklığının kaybolmasına yardım eder. Üst solunum yolları enfeksiyonu elle temasla da bulaşabilir. Bu nedenle hasta kişi bulaşmayı önlemek için sık sık ellerini yıkamalıdır. Ayrıca hasta kişi ile sağlıklı kişi mümkün olduğu kadar tokalaşmamalıdır. Hasta sık sık kâğıt mendil kullanmalı, hastanın havlu ve bardağı müşterek kullanılmamalıdır. Burun akıntısının çok yoğun olduğu dönemde hasta toplu yerlerden uzak kalmalıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı