REKLAMI GEÇ

Hastalara evde bakım

Hastalara evde bakım

Türkiye’de Denizli’nin de içinde bulunduğu üç yerde bulunan Evde Bakım Polikliniği, DDH bünyesinde çalışmalarını sürdürüyor. 2006 Aralık ayında açılan Evde Bakım Ünitesi’ne bugüne kadar 585 hasta kayıt yaptırdı

/ DENİZLİHABER / 25 Şubat 2008 Pazartesi, 01:00

Denizli Devlet Hastanesi, Evde Bakım Ünitesi çalışanları ile yatağa bağımlı olan yaşlı, özürlü veya kronik hastalara hastane hizmetlerini evlerde de sunmaya devam ediyor. 2006 Aralık ayında hizmet vermeye başlayan Evde Bakım Polikliniği’ne şu ana kadar 585 hasta kayıt yaptırdı. Denizli Devlet Hastanesi Evde Bakım Polikliniği Sorumlu Hekimi Dr. Ramazan Işık, bu hastaların ikamet ettiği adreslere 1 doktor, 1 hemşire ve 1 sağlık memuru ile gidilip, hastanın genel muayenesi yapıldıktan sonra Evde Bakım Ünitesi’ne ihtiyacı olup olmadığına karar verdiklerini söyledi.

Kimler poliklinikten yararlanabiliyor?

Dr. Işık, Evde Bakım Polikliniği’nden yararlanma koşullarını anlattı. Işık, “Polikliniğimiz, kronik hastalığı nedeniyle sürekli hastanede yatalak tedavi edilemeyen ya da belli bir süre (geçici) yürüyemeyen hastaların, rutin muayeneleri, hastalığı ile ilgili kan tetkikleri, EKG ve diğer tetkikleri, idrar sondası takılması ve yara pansumanları, hastalıklarına ait sürekli kullandıkları ilaçların reçetelendirilmesi ve rapor yenilemesinde yardımcı olunmayı kapsar” dedi.

Bu kriterlere uymayıp, yatağa bağımlı olmayan, hastaneye gelebilecek durumda olanlara bu hizmetin verilmediğini belirten Dr. Işık, “Ayrıca hastanın Evde Bakım Polikliniği’nden yararlanabilmesi için kesinlikle Denizli Belediye sınırları içerisinde ikamet etmesi, yatağa bağımlı olup tuvalet ihtiyacını dahi gideremeyecek durumda olması (örneğin yaşlılığa bağlı alzheimer, felç gibi) gereklidir. Evde Bakım Birimi sadece mesai saatleri içerisinde hizmet vermektedir” diye konuştu.

“Evde bakım yanlış anlaşılıyor”

Evde Bakım Polikliniği’nin verdiği hizmetin, çoğu hastalar tarafından yanlış anlaşıldığını dile getiren Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ramazan Canural, “Evde Bakım Polikliniği’nde tüm yaşlı hastalara hizmet verileceği, yaşlı bakım aylığı bağlanacağı ve hasta bakıcılarına maaş vereceğimiz sanılıyor. Oysaki Evde Bakım Birimi gerekli uzmanlar tarafından muayenesi ve tedavisi yapılmış, tedavisinin evde devam etmesi gereken hastalar takip ediyor. Bu arada yaraları oluşmuş hastaların pansumanı yapılıyor, hastalar ve hasta yakınları, hastanın beslenmesi, temizliği ve ilaçlarının kullanımı konusunda bilgilendiriliyor. Bu kriterlere uymayan hastalara ise tedavi için yol gösterilirken, gerçekten yatağa bağımlı olan hastalara da hizmet sunmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

“Zor durumda olan hastalara ulaşmaya çalışıyoruz”

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ramazan Canural, Evde Bakım Polikliniği’nin Türkiye’de sadece Balıkesir, Nazilli ve Denizli’de olduğunu belirtti. Canural, “Evde Bakım Polikliniği ile hastanede ve yoğun bakımda ortalama hasta kalış süresini kısaltmayı hedefledik. Ayrıca hasta tedavi maliyetini düşürerek, yoğun bakım servisinde boş yatak bulma sorununa çözüm bulmak, hastaneye gelemeyecek durumda olan yatağa bağımlı hastaların hastaneye gelme zorunluluğunu ortadan kaldırmak, evde bakım ile hastaneye hasta naklini ve refakatçi zorunluluğunu ortadan kaldırarak hasta yakını memnuniyetini artırmayı hedefledik. Nitekim bu amacımıza ulaştık” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı