REKLAMI GEÇ

Hastaneye gitmeden diyalize bağlanıyor

Hastaneye gitmeden diyalize bağlanıyor

Sağlık Bakanlığı’nın Evde Diyaliz uygulaması Denizli Kamu Hastaneler Birliği tarafından hayata geçirildi. Yaklaşık 12 yıldan beri diyaliz hastası olan 40 yaşındaki Aytaç Alca’nın evine diyaliz ünitesi kuruldu. Alca, artık haftanın 3 günü hastaneye gitmeden evinde diyalize bağlanarak hem sağlığına kavuşacak, hem ailesine zaman ayıracak, hem de işiyle ilgilenebilecek.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 9 Kasım 2015 Pazartesi, 13:53

Denizli’de 800’e yakın böbrek hastası, haftanın 3 günü 4 saat diyalize bağlanmak için hastanelere taşınıyor. Hastaların iş gücü kaybına neden olan bu yaşam mücadelesini daha rahat ortamda, evde kendi istedikleri saatte diyalize bağlanabilmeleri için hayata geçirilen Evde Diyaliz ünitesi, 40 yaşındaki 2 çocuk babası Aytaç Alca’nın evine kuruldu.

KAMU HASTANELERİ’NDE İLK UYGULAMA DENİZLİ’DE
Evine kurulan diyaliz ünitesi ile tedavisi devam eden Aytaç Alca’yı ziyaret eden Kamu Hastaneler Birliği Denizli Genel Sekreteri Dr. Berna Öztürk, Sağlık Bakanlığı’nın Evde diyaliz uygulamasının, Aydın’dan sonra Denizli’de de hayata geçirildiğini belirterek, “Aydın’da üniversite hastanesi uyguladı. Devlet Hastanesi tarafından uygulanan ilk il ise Denizli oldu” dedi.

denizli-evde-diyaliz-ic

ÜÇ AY EĞİTİM VERİLDİ
Aytaç Alca’ya hastanede üç ay eğitim verildiğini söyleyen Genel sekreter Berna Öztürk, “Eğitimin ardından kendi kendine diyalize bağlanabileceğine inandığımız için üniteyi evine kurduk. Aytaç Alca ile birlikte bir hastamız daha sertifika aldı. İki hastamızın ise eğitimi devam ediyor. Evde Diyaliz’in sayısı önümüzdeki aylarda artacak” dedi.

denizli-evde-diyaliz-ic-1

İLAÇ KULLANMAYACAK
Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın ise hastanın haftada üç gün 4 saat diyalize bağlandığını belirterek, Bunun yanı sıra 12 ilaç ile tedavileri devam ediyor. Evde diyaliz ile 8 saat diyalize bağlı kalan hastanın kanının temizlenmesi daha yavaş ve etkili oluyor. O nedenle zamanla ilaç tedavileri sona erdirilebilecek. Hasta hem rahat bir ortamda hem de daha uzun süre diyalizde kalabilecek” diye konuştu.

denizli-evde-diyaliz-ic-2

HASTANEYE GİTMEK ZORUNDA KALMIYORUM
Bir ay önce evine kurulan Evde diyaliz ile cihaza bağlanma saatini kendisinin ayarladığını söyleyen Aytaç Alca, “Haftanın üç günü hastaneye gidiyordum. Zamanımın büyük bir bölümü yolda geçiyordu. Ayrıca diyalize girdikten sonra yaşadığım halsizlik, yorgunluk ailemi de kaygılandırıyordu. Şimdi hem aileme, çocuklarıma zaman ayırıyorum, hem de yolda geçen zamanımı evimde daha rahat geçiriyorum. Her şeyden önemlisi çalışabiliyorum. İşgücü kaybım olmuyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı