REKLAMI GEÇ

İyot çocuğunuz için önemli!

Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Nevzat Bilal, iyot eksikliğinin çocuklarda zeka geriliğine yol açtığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 11 Aralık 2007 Salı, 01:00

Denizli’de iyot kullanımının az olmasına dikkat çeken Bilal, 2003 yılında yapılan araştırmaya göre iyotlu tuz kullanımının kent merkezinde yüzde 70, kırsal kesimlerde yüzde 30 iken 2005 yılında yapılan araştırmaya göre bu oranın şehirlerde yüzde 85, kırsal kesimlerde ise yüzde 45 olduğunu söyledi.

Bilal, iyot eksikliğinin kişilerde tembellik, halsizlik, dermansızlık, cilt kuruluğu, saç dökülmesi, kabızlık, kilo alma, soğuğa karşı dayanıksızlık, kolesterol yüksekliği, damar sertliği, yüksek tansiyon, unutkanlık, dikkat eksikliği hatta gebe kalınamamasına kadar pek çok sağlık sorununa neden olabileceğini ifade etti.

“İyot eksikliği cinsel organların gelişimini etkiler”

Bilal, iyot eksikliği ile hamile kalınması durumunda bebeğin erken ya da ölü doğabileceğini söyleyerek, “Çocuklar iyot eksikliğiyle doğduğu takdirde zekâ seviyesi düşük olabileceği gibi okul başarısı düşebilir. Aşırı iyot eksikliği olursa bebek kretin yani şaşı, sağır, dilsiz, düşük zekâlı, cüce olarak doğabileceği gibi seks organları da iyot eksikliği nedeniyle gelişemeyebilir” dedi.

“İyot eksikliği zeka geriliğine yol açar”

İyodun troid hormonunun yapı taşı olduğunu belirten Bilal, iyot eksikliğinin çocuklarda zeka geriliğine yol açabileceğini kaydetti. Bilal “İyot, troid hormonunda beynin ve sinir sisteminin gelişmesi için şarttır. Aksi takdirde beyin tam gelişemez ve çocuğun zeka düzeyi düşebilir” diye konuştu.

“İyotlu tuz kullanın”

Tuz kullanımında kesinlikle kaya tuzunun kullanılmaması gerektiğini belirten Bilal, iyotlu tuzun tüketilmesi gerektiğini ifade etti. İyotlu tuzun kullanımında dikkat edilmesi gereken durumlar olduğunu belirten Bilal, ev hanımlarının uyardı. “Ev hanımlarımız yemek pişmeden önce tuzu koymayı tercih ediyorlar, oysaki tuz yemek piştikten sonra konmalıdır. Çünkü yemek pişerken tuz iyodunu kaybeder. Unutmayın! Tuzda önemli olan iyottur. Birde iyotlu tuzları naylon poşette değil kapalı ışık görmeyen renkli kutularda saklamak gerekir” dedi.

Bilal “Türkiye, zaten iyot eksikliği olan bir ülkedir. Denizli ise ülkemizdeki diğer illerden daha fazla risk altındadır. İlimizde 2003 araştırmalarına göre iyotlu tuz kullanımı kentlerde % 70 iken, köy ve kırsal kesimlerde % < ?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />30’ dur. Çocuklarınızda belirtilen rahatsızlıklarla karşılaşmak istemiyorsanız, hamilelik öncesi mutlaka endokrinoloji uzmanına giderek iyot ölçümü yaptırın. Özellikle anneler gebe kalmadan önce mutlaka iyot ölçümü yaptırsınlar” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı