REKLAMI GEÇ

Kabakulak deyip geçmeyin

Kabakulak deyip geçmeyin

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Ramazan Canural, kabakulağa yakalanan çocuklarda beyni ve omuriliği saran zarların iltihaplanması olarak bilinen menenjit hastalığının gelişebileceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 18 Şubat 2008 Pazartesi, 01:00

Kabakulağın genel olarak kulak altındaki ve önündeki bezele­rin iltihaplanması ve şişmesi sonucu görülen bir hastalık olduğunu kaydeden Uz. Dr. Canural, şişlikler nedeniyle yemek yerken ve çiğnerken zorlanan çocuklarda yüksek ateş, mide bulantısı, karın ve baş ağrısı ya da öksürük gibi bulguların da görülebileceğini belirtti. Canural, ortalama 2 hafta ku­luçka süresi olan ve hastanın ağzından çıkan tükürük damlacıklarıyla bulaşan hastalıkta, tükürük artıracak limon, sirke gibi ekşi be­sinlerin tüketiminden kaçınılması gerektiğini ifade etti. Canural, kabakulağın, kabakulak hastası olan kişilerle temas sonucunda bulaşabileceği gibi öksürük, hapşırma veya yalnızca konuşma ile hatta havaya dağılan virüsün solunum yoluyla alınmasıyla da yayılabileceğini söyledi.

“Kabakulak başka hastalıkların habercisi olabilir”

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Ramazan Canural; “Hastalığın kendisi çok tehlikeli bir hastalık olmadığı halde, başka hastalıklara zemin hazırlar. Bu hastalıklar arasında; pankreas, gözyaşı keseleri, böbreküstü bezleri, erkeklerde husyeler, kadınlarda yumurtalıkların etkilenmesi sayılabilir. Bu nedenle kabakulağın en iyi şekilde tedavi edilmesi gerekir. Esasen spesifik bir tedavisi yoktur. Yaptığımız sadece semptomatik tedavidir. Yani hastaya ateş ve ağrı için ilaçlar, istirahat ve sulu yiyecekler tavsiye edilir. Hastanın kabız olmaması sağlanır” diye konuştu. Kabakulağa yakalanan çocuklarda nadiren de olsa menenjit (beyni ve omuriliği saran zarların iltihaplanması) hastalığının gelişebileceğini ifade eden Canural, kabakulağın bazen, beynin iltihaplanması olarak bilinen “ansefalite” ye neden olabileceğini kaydetti. Erkeklerde testis iltihaplanmasına dönüşünce bazen kısırlık nedeni olabilen kabakulağın ender olarak sağırlığa veya ölüme de neden olabileceğini söyleyen Canural, bu hastalıkları önlemek için yeni doğanlarda yapılan KKK (Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak) aşısının ne kadar önemli olduğunun iyi kavranması gerektiğini kaydetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı