REKLAMI GEÇ

“Kalbi olan kurban kesmesin”

“Kalbi olan kurban kesmesin”

Kurbana kısa bir süre kala uzmanlardan kurban keseceklere hayati bir uyarı geldi. Kurban kesmenin çok zor bir iş olduğunu belirten Servergazi Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. M. Ülkü Aydın, “Kalp-damar ve hipertansiyon hastaları kurban kesmesin. Üzücü sonuçlar ortaya çıkarabilir” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Eylül 2015 Salı, 12:00

Kurban Bayramı’na çok kısa bir süre kaldı. Evlerde kurban hazırlıkları son aşamaya geldi, kurbanlıklar alınmaya başlandı. Servergazi Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. M. Ülkü Aydın’dan ise kurban kesecekler için çok kritik bir uyarı geldi.

Kurban kesmenin çok zor bir iş olduğunu belirten Aydın, özelikle kalp-damar ve hipertansiyon hastalığı bulunanların kurban kesmemesi gerektiğini ifade etti. Kurban kesmenin aşırı heyecan yarattığını, bunun da kalbi ciddi anlamda zorladığını belirten Aydın, “Kurban Bayramı’nda üzücü sonuçların ortaya çıkmaması için kalp-damar, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi çok riskli rahatsızlıkları bulunanlar kurban kesmesin. Üzücü sonuçlar ortaya çıkabilir” dedi.

denizli-sglik-kalbi-olan-kurban-kesmesin-ulku-aydin-ic

ET VE TATLI TÜKETİMİNE DİKKAT
Kronik rahatsızlıkları bulunanları aşırı et tüketimi konusunda da uyaran Aydın, “Kurban bayramında et ve şeker tüketimi artıyor, bu da kalbi zorluyor. Yoğun et tüketimi kolesterol değerlerini arttırarak negatif sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden bayramda herkes et ve şeker tüketimine dikkat etmeli özellikle kalp damar, şeker ve hipertansiyon hastaları daha fazla dikkatli olmalıdır. Özellikle Kurban bayramında etin yağlı kısımlarını ayırıp haşlama ve ızgara türünde pişirilmesini, mümkünse yanında bol yeşillikle tüketimini öneriyoruz. Ayrıca fazla miktarda sucuk tüketilmemesini istiyoruz. Bunlara dikkat edilmediğinde kolesterol değerlerinde ciddi artışlar görülebilir. Bunlara ek olarak bayramda tatlı ikramları da olduğu düşünülürse sonuç hüsran olabilir. Bu yüzden şeker tüketimine de dikkat edilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

denizli-sglik-kalbi-olan-kurban-kesmesin-ayse-gozlu-kaya-ic

KURBAN YERİNE KENDİNİZİ KESMEYİN
Kurban kesimi ile ilgili bir uyarı da Servergazi Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Ayşe Gözlükaya’dan geldi. Kurban Bayramında acil servislere birçok yaralanmaların geldiğini ifade eden Gözlükaya, vatandaşları kurban kesiminde dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Yaralanma durumunda vakit kaybetmeden bir hekime başvurulması gerektiğini dile getiren Gözlükaya, “Kurban bayramlarında acil servis başvurularının bir kısmını yaralanma sonucu ortaya çıkan kesiler oluşturuyor. Bu yaralanmaların en sık nedeni kurban kesilirken kişilerin acele etmesi ve tecrübesiz olmasıdır. Acemi kasaplar diye tabir ettiğimiz kişiler kurban bayramında bu olayların yaşanmasına neden olan kişilerdir. Birinci bayram günü herkes o gün mutlaka kurban kesilmek zorundaymış gibi acele ediyor. Aslında kurban üçüncü gün dahi kesilebilir, fakat sabah bayram namazından sonra o kadar acele ediliyor ki yaralanmalar genelde o gün yaşanıyor. Bunun sonucunda da acil servislere birçok başvuru yapılıyor. En sık yaralanmalar küçük kesiler de olsa da, kas, tendon, sinir veya damar kesisi gibi büyük yaralanmalar da yaşanıyor. Derin ve büyük kesiler bazen organ fonksiyon kaybına neden olarak kalıcı hasarlar oluşabiliyor” dedi.

YARALANMADA İLK MÜDAHALE ÖNEMLİ
Yaralanma anında yapılması ve yapılmaması gerekenleri de anlatan Gözlükaya, “Yaralanma olduğunda ilk yapılacak olan temiz bir bezle yaranın kapatılması ve üzerinden bastırılmasıdır. Sonrasında acil servise başvurulması gerekir. Asla hekime göstermeden krem gibi ürünleri yaraya sürerek tedavi edilmeye çalışılmamalıdır. Tüm kesiler hekim tarafından değerlendirilmelidir. Çünkü tetanoz aşısı yapılması, yaranın derinliğine göre dikiş atılması gerekebilir. Kesiler dışında yaralanmaların bir kısmı da kurbanlık hayvanlarla olan kovalamaca veya boğuşmalar sonucu meydana gelebiliyor. Bu tür durumlarda da ciddi iç organ yaralanmaları oluşabilmektedir. Bu nedenle kurbanın ehil kişiler tarafından, usulüne uygun, sakin bir şekilde kesilmesi hem kesen kişilerin yaralanma riskini ortadan kaldıracak, hem de kurban olarak seçtiğimiz hayvanın stresini azaltacaktır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı