REKLAMI GEÇ

Kalp hastalığı erkeklerde daha çok görülüyor

Kalp hastalığı erkeklerde daha çok görülüyor

Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Musa Şanlıalp, kalp-damar hastalıklarının erkekleri daha çok etkilediğini, yüzde 44.4 ile erkeklerde birinci ölüm nedeni olduğunu belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Nisan 2015 Salı, 11:14

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Musa Şanlıalp, Kalp Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, kalp hastalıklarından korunmada doğru beslenmenin ve sporun büyük önemi olduğunu vurguladı.

Dünyada tüm ölüm nedenleri arasında birinci sırada kalp-damar hastalıklarının yer aldığına dikkati çeken Dr.Şanlıalp, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, yılda 17,5 milyon kişinin kalp-damar hastalıklarından hayatını kaybettiğini söyledi.

ERKEKLERDE YÜZDE 44, KADINLARDA YÜZDE 36 ÖLÜM NEDENİ
Kalp-damar hastalıklarının erkeklerde yüzde 44.4, kadınlarda yüzde 36.2 ölüm nedeni olduğunu belirten Şanlıalp, “Kalp-damar hastalıkları, dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenleri arasında birinci sırada olup, bu artışa temel olarak sağlıklı yaşam eğitimi ve bilinç eksikliği yol açmaktadır. Obezite, hareketsiz yaşam tarzı ve sigara kullanımı ile birlikte maalesef kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski giderek artmakta, daha genç yaşlara inmektedir. Hayvansal ve doymuş yağlardan zengin beslenme alışkanlığı kalp hastalıklarını tetiklemektedir. Ayrıca ülkemizdeki aşırı sigara tüketimi ne yazık ki başlı başına önemli bir sebebi oluşturmaktadır. Hızlı şehirleşmenin getirdiği fiziksel olarak hareketsiz, az egzersiz yapan, spor alışkanlığı olmayan bir yaşam tarzıyla ruhsal stresin getirdiği birtakım baskılar da kalp hastalıklarını hızlandırmaktadır” dedi.

HAFTADA 3-4 GÜN YÜRÜYÜŞ ALIŞKANLIK EDİNİLMELİ
Kalp damar hastalıklarında, ön tanı konularak erken müdahale edilmesinin önemli olduğunu da dile getiren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Musa Şanlıalp, kalp yetmezliği öyküsü olanların mutlaka uzman bir hekim tarafından düzenli olarak kontrollerini yaptırması gerektiğinini kaydetti. Dr. Şanlıalp, kalp-damar hastalıklarından korunmanın yollarını da şöyle sıraladı:

“Özellikle tansiyonu, şekeri bulunan, yine sigara kullanan ve ailesinde kalp damar hastalığı öyküsü olanların bir kardiyoloji bölümüne başvurarak, muayene olmalarını tavsiye ediyoruz. Kal- damar hastalıklarında beslenme çok önemlidir. Özellikle fast food tarzı ve organik olmayan gıdaların çok tüketimi, kaynaklı kalp damar hastalarının sayısı her geçen gün artıyor. Bu nedenle hastalarımızı özellikle meyve sebze tüketmeleri konusunda uyarıyoruz. Yani kırmızı et, kızartma türevi, hazır gıda tarzı tüketimden olabildiğince uzak durmaları, bundan ziyade sağlıklı Akdeniz Diyeti tarzı beslenme şeklini alışkanlık haline getirmelerini tavsiye ediyoruz.

Beslenme dışında önemli olan bir diğer faktör de spordur. Günümüzde daha çok hareketsiz yaşam ön planda, olduğu için genellikle spor yapılmamaktadır. Günde en azından 2-3 kilometre de olsa yürümek, haftada 3-4 gün 45 dakika tempolu yürüyüş yapmak, çoğu zaman sadece kalp damar hastalıkları açısından değil, diğer tansiyon, şeker, kolesterol dengesi yönünden de çok önemli. O yüzden herkese mutlaka spor yapmalarını ya da en azından düzenli yürüyüş yapmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü fiziksel aktivite ilerde kalp damar tıkanıklığı gelişme riskini de önemli ölçüde azaltıyor.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı