REKLAMI GEÇ

Kanserden değil geç kalmaktan korkun!

Kanserden değil geç kalmaktan korkun!

Giderek yayılan kanserin tedavisinde erken teşhis hayati önem taşıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Şubat 2015 Çarşamba, 09:59

4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak kutlanıyor. İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Veli Kılınçarslan, 2009 yılı kanser istatistiklerine göre ülkemizde her yıl yaklaşık 98 bin erkek ve 63 bin kadının kansere yakalandığını açıkladı.

denizli-kanser-gunu-veli-kilincarslan-ic

Erkeklerde en sık görülen kanser türlerinin akciğer ve prostat, kadınlarda da meme kanserinin yaygın olarak görüldüğünü belirten Kılınçarslan, “Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Kanserin, özellikle erken teşhis edildiğinde, tedavisi mümkündür. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından yürütülen tarama programları ile meme, rahim ağzı ve kalın barsak kanseri erken teşhis edilebilmektedir. İlimizde kanser konusunda Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Hekimliklerinde kanser taramaları yapılmaktadır” dedi.

Bu tarama programı kapsamında; 40 yaş üzerindeki her kadın 69 yaşına kadar 2 yılda bir mamografi çektirerek meme kanseri taraması yaptırması gerektiğini de belirten Kılınçarslan, “30 yaşını dolduran her kadın 65 yaşına kadar 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taramasına yönelik smear aldırmalı, 50 yaşını dolduran kadın erkek her vatandaşımız da 70 yaşına kadar kalın barsak kanseri taraması kapsamında 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yaptırmalıdır.Sağlıklı yaşam davranışları geliştirerek kansere karşı korunmanız ve yukarıda sayılan yaş gruplarında iseniz tarama programlarına dahil olarak erken teşhis ile uzun ve sağlıklı yaşam şansına sahip olmanız mümkündür” diye konuştu. 

denizli-kanser-gunu-tekden-ic

Denizli Özel Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Namık Özkan ve Op. Dr. Mehmet Tekin de, her şeyden önce, tüm hastalıkların tedavilerinde esas rolü vücudun bağışıklık sisteminin üstlendiğine dikkat çekerek, “Bağışıklık sistemini zayıflatan etmenlerin ortadan kaldırılması tedavinin ilk basamağıdır. Kanserli hücrelerin ne kadar ve nerelere metastaz yaptığını tespit etmek olanaksız olduğundan kanser tedavisi gören hastaların bağışıklık sistemlerinin güçlendirilerek bu yayılmış hücreleri yok etmesi arzu edilen bir durumdur. Mide ve kolon kanserlerinde salamuralı ve ateşte yanmış gıdalar ( mangal gibi) alınması riski artırmaktadır. Kadınlarda sıkça görülen meme ve rahim ağzı kanserlerinde düzenli doktor kontrolü teşhis ve tedaviyi artırır” dediler.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı