REKLAMI GEÇ

KARAR VERİN!

KARAR VERİN!

PAÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Herken, evleneceklere yönelik düzenlenen toplantıda, kadınların ve erkeklerin, evlenme dönemlerinde, kendilerine eş yerine anne ya da baba rolünü üstlenebilecek birilerini aradığına dikkat çekti.

/ DENİZLİHABER / 13 Mart 2008 Perşembe, 01:00

Denizli Belediyesi ve Kadın Gelişim ve Kültür Derneği (KAGED), geleceğin eş adaylarına yönelik olarak, eş seçiminde ve evlilikte nelere dikkat edilmesi gerektiğini ele alan bir toplantı düzenledi. Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’ndaki toplantıya, özellikle evlenme çağına gelmiş üniversite öğrencileri ağırlıklı olmak üzere kadın, erkek ve yeni evli çok sayıda çift katıldı.

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Herken, evlilikte eş seçimi konusunda yapılan yanlışlıları ve evliliğin ilk yıllarında çiftlerde görülen sorunları anlattı. Gerek erkeklerin ve gerekse kadınların eş seçerken ne istediğini bilmeden hareket ettiğini ifade eden Doç. Dr. Herken, “En çok gördüğümüz yanlışlıklardan biri, birçok erkek evlenecek yaşlarda eş mi arıyor anne mi arıyor belli değil.Bunun farkına varamamış. Eş aradığını söylüyor ama farkına varmadan anne arıyor. Ya da kız, koca mı arıyor, baba mı arıyor belli değil. Hem korusun, sevsin saysın, hem de her isteğini karşılasın. Bunu baba yapar, koca yapmaz. Onu hatırlattığımızda travma geçiriyorlar. Baba ve koca, anne ve kadın farklı şeylerdir. Her ikisinin de benzer yanı yok aslında. Bunun farkına varmak gerekiyor. Bunun farkına varılmadan yapılan evlilik girişimi ciddi sorunlara yok açıyor. Birçok çift, farkında olmadan kendi ailesi gibi aile kurmak istiyor” dedi.

Türk toplum yapısında 3 değişik aile yapısının bulunduğu kaydeden Doç. Dr. Herken, “Bizde, babanın sözünün dinlendiği bir yapı var ya da anaerkil dediğimiz anne sözünün geçerli olduğu aile yapısı var. Bunun dışında ataerkil başlayıp anaerkil bitmede var. Evliliğin ilk döneminde erkekler baskın iken çocuklar büyüdükçe çocuklar baskın hale geçiyor. Yaşamın sonlarına doğru evde muhalefete düşüyor erkekler. Birde çok psikoloji kitabı okuyup Avrupa’daki aile yapısını uygulamaya çalışan aileler de var. Burada ne annenin ne babanın sözü geçiyor. Burada çocukların her dediği yapılıyor. Ama burada anne baba kaybolmuş çocuk aileyi yönetiyor. Üstelik çocuğu da memnun edemiyorlar, etmeleri de mümkün değil zaten” diye konuştu.

Doç. Dr. Herken, eş seçiminde, her iki tarafın da evleneceği kişinin aile yapısına bakması tavsiyesinde bulunarak, “Anasına bak kızını al gibi sözler boşuna söylenmemiştir. Kavgayı normal kabul edip iletişimin bir parçasıymış gibi düşünen aileler var. Aynı zamanda çok narin olup ufak bir şeyde kırılan aileler var. Şimdi bu iki ailenin çocukları evlendiğinde, evliliğin yürümesi çok zordur. Evlilik şeklinde ailelerin gözetiminde çiftlerin görüşmesi ya da flört, geleceğin belirlenmesinde tek etken değil ancak genelde görülen budur. Flörtle evlilik daha uzun sürüyormuş ya da ailelerin de gözetimindeki evlilik daha uzun sürüyormuş gibi bir görüşün her ikisi de doğru değil. Flörtle evlenenler daha serbestliği benimsemiştir. Genelde bunlar boşanmaya yatkındırlar. Yarı görücü usulüyle evlenenler daha uzun süre evli kalıyorlar. Bu insanlar boşanmaya karşıdırlar. Ancak bu evliliklerin de uzun sürmesi sağlıklı olduğu anlamına gelmez.Önceden pastanede, başka yerlerde garsonları çağırarak romantik ortamda çok güzel rol oynanıyor. Ancak evlendikten sonra evin içine girildiğinde, güzel elbiseler kalkıyor. Etrafta garson falan da yok. Romantizmden uzaklaşmaya başlanıyor ve roller bitip değil gerçekler başlıyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı