REKLAMI GEÇ

Karışık dişlenme dönemine dikkat!

Karışık dişlenme dönemine dikkat!

Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Diş Tabibi Ece Işık 6-12 yaş arasını kapsayan karışık dişlenme dönemine dikkat çekti, çocuklarda diş sağlığının önemini anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Aralık 2016 Pazartesi, 14:35

Çocuklarda ilk süt dişinin 6-8 aylıkken çıktığını, 3 yaşın sonunda da ağızda 20 süt dişi bulunduğunu belirten Ece Işık, 6 yaşında daimi dişlerin çıkmasıyla birlikte karışık dişlenme dönemine geçildiğini söyledi.

denizli-dis-sagligi-karisik-dislenme-1

Ağızda hiç süt dişi kalmayacak şekilde son süt dişlerinin çıkarak yerine sürekli dişlerin geldiği döneme sürekli dişlenme dönemi dendiğini belirten Işık bu dönemin 12 – 13 yaşına kadar tamamlandığını açıkladı.

Işık, “Karışık dişlenme dönemi ilkokul çağı çocuklarını kapsar, ağızda hem daimi hem de süt dişlerinin bulunduğu dönemdir. Bu dönemde zamanından önce veya sonra süt dişlerinin kaybedilmesi alttan gelen daimi dişlere rehberlik edememesi sonucunda birtakım yer darlığı problemleri oluşabilir. Oluşan çarpıklığın giderilmesi ortodontinin ilgi alanına girer. Yine bu dönemde başlayıp ergenlik çağının sonuna kadar devam eden çeneler arası uyumsuzlukların giderilmesi de ortodontinin konusudur” dedi.

Karışık dişlenme döneminin ebeveynler tarafından karıştırıldığını ve bu dönemde daimi dişlerde görülen problemlerin fark edilmeyip ciddi sorunları ortaya çıkarabildiğini ifade eden Işık, “Çocuklarda karışık dişlenme dönemi dediğimiz 6-12 yaşları çok önemlidir. Genelde süt dişleri ve yeni çıkan daimi dişler ebeveynler tarafından karıştırılır. Bu yüzden yeni çıkan daimi dişlerdeki problemler geç fark edilip ciddi sorunlara neden olur. Daimi dişlerin çoğu ağızdaki süt dişlerinin olduğu yerden sürerek diş arkında yerini alırlar. Fakat daimi 6 numaralar dediğimiz 1. büyük azı dişleri hiçbir süt dişi düşmeksizin 6 yaşında kendiliğinden sürerek ağız boşluğunda arktaki yerlerini alırlar. Bu sebeple ebeveynler tarafından süt azı dişi zannedilirler. Bu diş çürükleri de süt dişi zannedildikleri için dikkate alınmaz ve erken yaşta kaybedilirler. Ayrıca karışık dişlenme döneminde diş arkındaki yer darlıkları çapraşıklıklar diş pozisyonlarında bozukluklar takip edilmeli gereken ortodontik önlemler alınmalıdır. Bu yaşlardaki çocuklar daha sık diş hekimi kontrolüne götürülmeli koruyucu hekimlik uygulamaları diş hekimi planladığı şekilde devam ettirilmelidir’ dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı