REKLAMI GEÇ

Kemiklerinize dikkat edin!

Kemiklerinize dikkat edin!

Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Muhammet Murat Çubukcu, halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporozun ilerleyen yaşlarda yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürdüğünü belirterek, bu sürecin doğru beslenme ve egzersiz ile kemiklerin güçlendirilmesi sayesinde ertelenebileceğini belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Ekim 2015 Salı, 09:40

20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü nedeniyle açıklama yapan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Muhammet Murat Çubukcu, halk arasında yaygın olarak ‘Kemik Erimesi’ diye adlandırılan osteoporozun, kemik mineral yoğunluğunda azalma ve yapısında bozulma ile ortaya çıkan bir kemik hastalığı olduğunu belirtti.

KADINLARI DAHA FAZLA TEHDİT EDİYOR
Hastalık ilerledikçe kemiğin sertliğini yitirdiğini ve süngerimsi bir duruma geldiğini ifade eden Dr. Çubukcu, “Yaş ilerledikçe kemik yıkımı fazlalaşır, yapımın önüne geçer. Bu nedenle çocukluk ve gençlik çağında doğru beslenme ve egzersizle güçlendirilen kemikler, yaşlılık döneminde kullanılacak bir depo gibi düşünülebilir. Dolayısıyla bu depoyu iyi dolduramayanlar yaşlılıkta osteoporoz riski taşırlar.

Osteoporoz kadınlarda daha sık görünür. Bunun nedeni menopoz sonrası kemikleri koruyan hormonların düzeyinin azalmasıdır. Menopoz yaşı ne kadar erken olursa osteoporoz gelişme riski o ölçüde artar. Tiroid bezinin aşırı çalışması, kortizol, heparin gibi ilaçların sürekli kullanılması, aşırı kahve, çay tüketimi, süt ve süt ürünlerini yetersiz alma gibi durumlar sık karşılaşılan diğer risk faktörleridir. Osteoporozun risk faktörlerini belirlemek özellikle çok önemlidir, zira bunlar engellenebilirse hastalığın ve kırıkların gelişmesi önlenebilir” dedi.

OSTEOPOROZ NEDEN ÖNEMLİDİR?
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Muhammet Murat Çubukcu, fazla belirti vermeksizin sinsice ilerlediği ve normalde kırığa neden olmayacak düşük şiddetli travmalar, örneğin ev içinde düşmeler, tökezlemeler gibi sonrası bile kırıklara neden olabildiği için osteoporozun önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu vurguladı. Çubukcu, “Kırıklar en çok omurga, kalçada meydana gelir. Omurga kırıkları ağrıya, kamburlaşmaya neden olup, günlük yaşam aktivitelerini güçleştirir ve hastaların yaşam kalitesinde çok ciddi düzeyde azalmaya neden olabilir. Kalça kırıkları kalıcı yürüme bozuklukları ve önemli düzeyde engelliliğe neden olabilirken, hayati tehlike de oluşturabilir” diye konuştu.

OSTEOPOROZ TANI VE TEDAVİSİ
Osteoporozda tanı ve tedaviye de değinen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Muhammet Murat Çubukcu, osteoporoz tanısında halk arasında Kemik Ölçümü de denilen aslında kemik mineral yoğunluğunun ölçüldüğü Kemik Dansitometrisi kullanıldığını söyledi.

Tanı sürecinde hastanın ihtiyacı doğrultusunda çeşitli kan idrar ve röntgen tetkikleri de kullanılabildiğini belirten Çubukcu; “Osteoporozun tedavisinde kullanılan çeşitli ilaçları hastalığın tablosuna göre kullanmaktayız. Diyet düzenlenmesi, egzersiz, korse vb. ortez ve yardımcı cihaz kullanımı, fizik tedavi, günlük yaşam aktivitelerinin düzenlenmesi gibi ilaç dışı tedavi seçenekleri de en az ilaç tedavisi kadar önemlidir. Bu seçeneklerle tedaviyi hastaların durumuna göre bireysel olarak planlamaktayız” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı