REKLAMI GEÇ

Kırıkçıya değil doktora gidin

Kırıkçıya değil doktora gidin

Düşme tehlikesini artıran kar ve buzlanma, yaşlılarda ölümle sonuçlanabilen kırıklara, çocuklarda ise kalıcı sakatlanmalara neden olabiliyor. DDH Ortopedi ve Travmotoloji Uzmanı Dr. Acarhan Yiğit, vatandaşların herhangi bir kırık şüphesi durumunda, kırıkçıya çıkıkçıya değil hemen doktora başvurulması gerektiğini belirtti.

/ DENİZLİHABER / 19 Şubat 2008 Salı, 01:00

Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Acarhan Yiğit, buzda kayıp düşmeye bağlı olarak en çok el ve ayak bileği ile dirsek ve kaval kemiği kırıklarının görüldüğünü dile getirdi.

“Yaşlılarda ölümle sonuçlanabilir”

Kemiklerinin zayıf olmasından dolayı kırık riskinin yaşlılarda daha yüksek olduğunu kaydeden Uzman Dr. Yiğit, bu nedenle ölüm riskinin yaşlılarda daha fazla olduğunu söyledi.

Yiğit, “Yaşlılarda en çok el bileği ve kalça kırıklarına rastlanır. Kalça kırıkları yaşlılarda çok ciddi sonuçlar yaratabilir ve bünyenin kaldırmasının zorlanacağı ağır ameliyatlar gerektirebilir. Bazen ölümle sonuçlanır. Bu hastaların bakımı oldukça zordur” diye konuştu.

“Çocuklarda kalıcı sakatlanmalara neden olabilir”

Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Acarhan Yiğit, çocukların kemiklerinin daha esnek olmasından dolayı kırıkların kaynamasının daha kolay olacağını ifade etti. Çocuklarda en riskli kırıkların dirsek bölgesinde görüldüğünü ifade eden Uzman Dr. Yiğit, dirsek kırıklarının bazen ameliyat gerektirdiği gibi bazen de hareket kısıtlılığı sağlayan kalıcı sakatlanmalara neden olduğunu söyledi.

“Kırıklarda mutlaka bir hekime başvurun”

Düşme ve kırık şüphesinde bir doktor yerine, mahalle arasındaki kırıkçılara gitmenin son derece tehlikeli olduğunu hatırlatan Uzman Dr. Yiğit, kırığın yanlış kaynaması ve sıkı sarılmasının, kopartman sendromu (damar, kas ve sinirlerin basınç altında kalması) denilen, ağır sakatlık bırakabilecek komplikasyonlara neden olabileceğini belirtti. Yiğit, bu nedenle kırık şüphesinde hemen bir doktora görünmenin faydalı olacağını söyledi.

“Basit önlemler hayat kurtarır”

Gerekmediğince buzlu havalarda dışarı çıkmamanın olası düşmelere ve kırıklara karşı alınacak en iyi önlem olduğunu dile getiren Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Acarhan Yiğit, eğer dışarı çıkılacaksa tabanı kaygan olmayan, tercihen pürtüklü bir ayakkabı giyilmesi gerektiğini kaydetti. Yiğit, karlı ve buzlu havada alınacak küçük tedbirlerin olası kırıklardan koruyacağını belirtti. Yiğit, “Yürürken eller cepte değil, dışarıda olmalı. Bu sayede kişi düşecek olursa daha dengeli ve kendini koruyarak düşebilir. Basit önlemlerin hayat kurtardığı unutulmamalıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı