REKLAMI GEÇ

KOAH yatağa bağımlı yapıyor

KOAH yatağa bağımlı yapıyor

Özel Denizli Tekden Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniğinden Dr.Pınar Tunç Oken, tamamen tedavisi mümkün olmayan KOAH’ın zamanla kişiyi yatağa bağımlı hale getirdiğini, bunun için önerilen tedaviye eksiksiz uyulmasını ve sigaradan uzak durulmasını önerdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Nisan 2015 Cumartesi, 14:27

Dr. Pınar Tunç Oken, kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) hiçbir tedavi yöntemiyle ortadan kaldırılamadığını, ancak kişinin tedaviye alınmasıyla yaşamında karşılaşabileceği bir takım sıkıntıların önlenebildiğini belirtti.

Tedavi altına alınmadığında hastanın en basit hareketleri bile yapamaz hale gelmesine ve yatağa bağımlı kalmasına yol açabildiğini ifade eden Oken,“Bu nedenle hastanın rahat bir soluk alabilmesi için sigarayı hayatından mutlaka çıkarması ve doktor önerilerini harfiyen uygulaması gerekir” dedi.

KOAH’ın hafif, orta, ağır ve çok ağır olmak üzere 4 ayrı evresi bulunduğunu, hastalığın evresine göre de uygulanan tedavi ve kullanılan ilaçların değiştiğini belirten Uz.Dr.Pınar Tunç Oken, KOAH’ın evreleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

HAFİF KOAH: Hastalığın erken dönemlerinde sigaranın bırakılması ve sadece nefes darlığı olduğunda, solunum açıcı sprey kullanması yeterli. Kasları güçlendirmek için fizik tedavi uygulanabilir. Solunum egzersiz önerilir.

ORTA VE AĞIR KOAH: Bu evrelerdeki hastalarda düzenli ilaç tedavisi uygulanır. İlaçlar inhalasyon denilen özel cihazlarla hastaya solunum yolundan verilir. Bu tür ilaçlar kan dolaşımına karışmadığı için sistemik yan etki oluşturmaz. Lokal yan etkileri vardır. Lokal olarak akciğere ulaşıp etkilerini göstermeye başlar. Doğrudan akciğere ulaştıkları için de yan etkileri oldukça azdır. Günümüzde inhalasyon yoluyla kullanılan ilaçların çok daha etkin olması nedeniyle tedavideilk seçenek olarak kullanılır.

ÇOK AĞIR KOAH: Çok ağır evredeki bazı hastalar nefes alma kapasitelerinin azalmış olması nedeniyle spreyleri yeterince içlerine çekemez. Bu gibi durumlarda bu evredeki hastalara kombine havayolu açıcı tedavi, gerekirse evde uzun süreli oksijen tedavisi, solunum, fizyoterapi uygulanır. Hastalar sık aralıklarla takip edilir. Nebülizatör denilen bir cihazla ilaç tedavisi uygulanır. Sıvı formunda olan bu ilaçlar 15 ila 20 dakikalık süre boyunca maske aracılığıyla hastaya verilir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı