REKLAMI GEÇ

Kuş gribi alarmı

Kuş gribi alarmı

Denizli Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, yurtta birçok ilde yeniden kuş gribi vakası görülmesi üzerine il genelinde uygulanmak üzere bir dizi tedbir alındığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 7 Şubat 2008 Perşembe, 01:00

Hastalığın kaynağının yabani kuşlar olması nedeniyle vatandaşların kanatlı hayvanların yabani kuşlarla temas etmelerini önlemeleri ve bu amaçla kanatlı hayvanlarını kesinlikle kapalı kümeslerde tutmaları gerektiğini anlatan Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, Valiliğin kuş gribi hastalığıyla ilgili, İl Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonu ile İl Hıfzısıhha Komisyonlarını toplayarak önemli kararlar aldığı ve uygulamaya konulduğunu söyledi.

İl genelindeki tüm tavukçuluk işletmesi sahiplerine kuş gribi (Avian Influenza) hakkında müdürlük personeli tarafından yazılı ve sözlü olarak eğitim amaçlı bilgilendirilmeler ve uyarılar yapıldığını anlatan Müdür Gülsever, “Kuş Gribi (Avian Influenza) hastalığı konusunda merkez ve 18 ilçe tüm köy ve kasabalarda tarım il ve ilçe müdürlüğü elemanlarınca yetiştiricilere yönelik eğitim çalışmaları yapılmaktadır. İlimizde Göçmen kuşların uğrak yeri olanÇardak Acıgöl ve Beylerli Gölleri, Çivril Işıklı Gölü, Buldan Süleymanlı Gölü ve Büyük Menderes havzasın gibi sulak alanlarda İl Tarım ve Çevre Orman İl Müdürlükleri elemanlarınca göçmen kuşların hareketleri düzenli olarak izlenmektedir. Hayvan pazarları ve semt pazarlarında açıkta yapılan kanatlı hayvan ve çıkma diye tabir edilen canlı kanatlı hayvan satışları yasaklanmıştır. Yine il genelinde perakende satış noktalarında bütün ve parçalı kanatlı hayvan etleri ambalajlı ve etiketli olarak satılmakta olup kesinlikle dökme olarak satışına izin verilmemektedir” dedi.

24 saat çalışacak ekipler oluşturuldu

Kentteki tüm belediye başkanlıkları ile köy muhtarlıkları toplu kanatlı ölümlerinin olması halinde en yakın il ve ilçe müdürlüklerine haber vermeleri gerektiğini hatırlatan İl Müdürü Gülsever, “Kanatlılarda görülen Avian Influenza (Kuş Gribi) hastalığı hakkında, halkımızın başvuruları müdürlüğümüzce değerlendirilmektedir. Son yıllarda dünyamızda ve ülkemizde kuş gribi hastalığından etkilenilmemesi için yoğun çaba sarf edilmektedir. Bu amaçla bakanlığımız tarafından çeşitli önlemler alınmıştır. Bakanlığımız tarafından kuş gribi hastalığına karşı kullanılmak üzere ihtiyaç duyulacak malzemelerin alımı gerçekleştirilmiş olup bütün illere gönderilmiştir. İl müdürlüğü olarak gelen malzemelerin tespiti yapılarak ilçe tarım müdürlüklerine teslim edildi. İl ve ilçe müdürlüklerimiz bünyesinde herhangi bir kuş gribi hastalığına karşı 24 saat mücadele etmek üzere yeterli sayıda teknik ekipler görevlendirilmiştir. İlimizde bulunan ve göçmen kuşların konaklayabilecekleri su havzaları da sık sık kontrol edilmektedir. Ayrıca Bakanlığımız tarafından kuş gribi hastalığına karşı daha etkin bir mücadele için bu hastalığa karşı İzmir’de eğiticilerin eğitimi semineri düzenlenmiştir. Bu seminere katılan personelimiz tarafından da il müdürlüğü ve 18 ilçe tarım müdürlüğünde bulunan veteriner hekimler hastalık hakkında bilgilendirilmiştir. Halkımızın konuya, duyarlı ve tedbirli olması hastalığın çıkması, yayılması ve zarar vermesini önleme açısından önemli rol oynayacağı aşikârdır. Tarım il müdürlüğü olarak kuş gribi ile ilgili eğitim ve bilgilendirme çalışmalarımız devam etmekte; İlimizde toplumumuzun ve bütün kesimlerin bu konuda dikkatli olması insanımız ve ülkemiz için önem arz etmektedir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı