REKLAMI GEÇ

Kusma ve ishal zehirlenme belirtisi olabilir

Kusma ve ishal zehirlenme belirtisi olabilir

Denizli Devlet Hastanesi (DDH) dahiliye uzmanı Dr. Işıl Turan, ishal, kusma, dışkıda kan görülmesinin gıda zehirlenmesi belirtisi olabileceği uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 31 Ağustos 2016 Çarşamba, 15:41

DDH dahiliye uzmanı Dr. Işıl Turan, sıcak havalarda sık yaşanan besin zehirlenmeleriye ilgili uyarılarda bulundu. Besin zehirlenmesinin birçok kişiyi etkileyip salgın halinde görülebildiğine dikkat çeken Dr. Turan, sıklıkla hafif seyrettiğini, ancak bebek ve yaşlılarda görüldüğünde ölüme yol açabildiğini belirtti.

Gıda zehirlenmesinin kontamine yiyeceklerin yenilmesi sonucu yaşandığını ifade eden Dr. Turan, “Genellikle sağlıksız yiyeceklerden vücudumuza geçen bakteriler veya parazitler nedeniyle oluşur. Besinlerin hijyenik olmayan ortamlarda hazırlanması, hijyenik olmayan üretim veya işlenmesi yiyeceklerin kontamine olmasına neden olabilir. Zehirlenmeye neden ne olursa olsun, bu durumun yol açtığı komplikasyonlar kişiyi zayıf bırakabilir ve iştahsızlığa neden olabilir. Mide bulantısı, kusma, ishal en genel belirtilerdendir. Bunların yanında karında kramp, karın ağrısı, iştahsızlık, yüksek ateş, kas ağrısı, titreme ve diğer olabilecek nedenlerdendir. İki gün süren kusma, üç gün süren ishal var ise, kanlı kusuluyorsa, dışkıda kan, ağız ve göz kuruması gibi dehidratasyon belirtileri varsa doktora başvurmak gerekir” dedi.

BESİN ZEHİRLENMESİNDE İLK YAPILMASI GEREKENLER
Dahiliye uzmanı Dr. Işıl Turan, besin zehirlenmesinde yapılması gerekenlerle bilgi verirken de “Genellikle gıda zehirlenmeleri kendi kendini sınırlar. Yalnız bebeklerde ve yaşlılarda vücut suyunun az olması nedeniyle daha dikkatli olmak lazım. Onları vücutlarında sıvı kaybının çok fazla artmasını beklemeden doktora getirmek gerekir. Doktora başvurmadan önce yapılması gereken bir takım şeyler de vardır. İlk başta ishal ve kusma sonucunda kaybedilen sıvının yerine konulması gerekir. Bunun için en temel işlem su tüketilmesidir. Bu anlamda tüketilebilecek en anlamlı sıvı tabii ki de sudur. Bunun dışında hipertansiyon yoksa tuzlu ayran mineralleri desteklemek için veya limonlu soda önerilebilir. Gazı çıkarılmış kola da bunların arasında sayılabilir. Diğer içecekler örneğin meyve suları içerisinde posa olduğu için önerilmez. Bunun yerine çay içilmesi tavsiye edilir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı