REKLAMI GEÇ

Mangal keyfiniz kaçmasın

Mangal keyfiniz kaçmasın

Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Meryem Güç, mangal’da kanser ve besin zehirlenmesi riskine dikkat çekti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Haziran 2014 Pazartesi, 16:30

Yazın gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte mangal mevsimi de başladı. Türk halkının vazgeçilmezlerinden mangal keyfinin kaçmaması için önemli uyarılar Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Meryem Güç’den geldi.

Etin doğru şekilde uygun koşullarda pişirilmesi gerektiğini aksi halde, mangalın kansere davetiye çıkaracağını belirten Güç, “Mangal kömür ateşinde, etlerin ateşten en az 15 santimetre yukarıda pişirilmesi gerekiyor. Mangal etinin yanında, antikanserojen maddeleri içeren sebze ve meyveler tüketilmeli böylece kanser riskini azaltmış zararlı etkilerine karşı dengeleme yapmış oluruz. Mangal sırasında, gazlı içecekler yerine, ayran, limonata gibi daha hafif içecekler tercih edilmeli. Etler terbiye edilirken sirke, süt, yoğurt, sıvı yağ, limon suyu kullanılmalı. Çiğ ve pişmiş etler 0-4 derece sıcaklıkta muhafaza edilmeli ve birbirine temas etmeyecek şekilde yerleştirilmelidir. Ateşe çok fazla temas etmesi ya da etin çok yağlı ve yanmış olması kanserojen maddelerin çıkma riskini arttıracaktır. Dahası, hazımsızlık, bağırsak ve mide işlevlerinde yavaşlama, düzensizlik görülebilir. Uzun vadede ise besin zehirlenmesi, kanser gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir” dedi.

“BESİN ZEHİRLENMESİ ÖLÜMCÜL SONUÇLAR DOĞURABİLİR”

Etin mangalda doğru ve sağlıklı bir şekilde pişirilmemesi sonucunda olası besin zehirlenmelerinin yaşanabileceğini vurgulayan Güç, “Besin zehirlenmeleri genellikle ani başlar ve hastalık belirtisi 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkar. Besin zehirlenmesinde kusma ve ishal oluşması doğaldır. Çünkü bu tepkiler vücudun zehire gösterdiği tepkilerdendir. Bu nedenle şikayetlerin başlamasını takiben 24 saat içerisinde kesinlikle bulantı ve ishali önleyici ilaçlar kullanılmamalı ve hafif besinler alınmalıdır. Zehirlenmeler bazı durumlarda ağır seyredebilir. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, bebekler, çocuklar, gebeler ve yaşlılarda durum ciddidir ve önlem alınması gerekebilir. Ölümcül sonuçlar doğurabilir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı