REKLAMI GEÇ

Modern yaşam tarzı obeziteyi doğruruyor

Modern yaşam tarzı obeziteyi doğruruyor

Denizlihaber.tv’de yayınlanan Halikarnas Kültür Sohbetleri programına konuk olarak katılan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şahin Öztürk obezite hastalığı hakkında merak edilenleri cevapladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Mart 2015 Pazar, 14:19

Denizlihaber.tv’de yayınlanan ve sunuculuğunu Yusuf Urem’in yaptığı Halikarnas Kültür Sohbetleri programına konuk olarak katılan Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şahin Öztürk, obezite ameliyatlarında tehlikenin olduğu kadar, obez bir kişinin başka bir ameliyat olduğu takdirde ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

DÜNYANIN YÜZDE 30’U AŞIRI KİLOLU
Obezite dünya sağlık örgütünün bazı yayınlarında salgın bir hastalık olarak nitelendirildiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şahin Öztürk, “İnsanlık gittikçe şişmanlıyor. Dünyanın yüzde 30’u aşırı kilolu sayılıyor. Sebeplerden bir tanesi modern yaşam tarzı, rafine gıdalar, işlenmiş besin değeri arttırılmış ve modifiye edilmiş gıdalarla beslenme. Teknolojisinin getirdiği olanaklardan oluşan hareketsiz hayat… Daha az yürüyoruz, daha çok oturuyoruz, daha çok yiyoruz daha çok oturuyoruz. Artık besine daha kolay ulaşmaya başladık” dedi.

OBEZİTENİN OLUŞTURDUĞU RAHATSIZLIKLAR
Obezitenin insan sağlığının şeklini bozacak yağ birikintisinin olduğun ifade eden Op. Dr. Şahin Öztürk, “Vücut da biriken bu yağ İnsan metabolizmasını olumsuz etkiliyor. Diyabet, insülin direnci, kalp yetmezliği, Hipertansiyon, uyku aknesi, eklem problemi, adet düzensizliği, variz gibi sağlık problemlerine yol açabiliyor” diye konuştu.

“VÜCUTDAKİ FAZLA YAĞ ORANI NASIL BULUNABİLİR”
Fazla yağ oranının kitle endeksi ile ölçüldüğünü kaydeden Öztürk, “Kişinin ağırlığını, boyunun karesine böleriz. Ortaya bir değer çıkar. Kişinin kilosundan 25-35 arası fazla kilolar, aşırı kilolu olarak kabul ediliyor. Vücut kitle endeksi 40ın üzerinde olanlar obeziteye adaydır” çeklinde konuştu.

“AMELİYAT OLMASA DAHİ HAYATİ TEHLİKESİ VAR”
Obezite olan kişilerde ameliyatlarında oluşabilecek sıkıntıları en aza indirdiklerini, tehlike yaratan hastalara ameliyat yapmadıklarını vurgulayan Öztürk, “ Bu tür ameliyatlar da kişinin beden bütünlüğünü bozuyoruz. Doğal olarak da bazı tehlikeler olabiliyor. O yüzden hastayı doğru seçiyoruz. Benim bahsettiğim vücut kitle hesabı da bu nedenle vardır. Çünkü bir şey biliyoruz morbido obezite insanların kalp krizi geçirme riskini 15 kat arttırıyor. insanların beyin kanaması ve felç geçirme riskini en az 15 kat arttırıyor. Diğer ciddi rahatsızlıklara Morbido bezi de kişinin ömrünü en az 15 20 sene azaltan bir hastalıktır. 80 yaşına kadar yaşamış bir morbido bezi yoktur. Obezite cerrahisinin riskleri vardır. Ancak obezite cerrahisine aday hastalar ameliyat olmadıklarında taşıdıkları risklerde daha az değildir. Obezite olan bir kişi, obez hastalığı dışında olduğu bir ameliyatta taşıdığı bazı riskler var. Enfeksiyon, kanama, komşu organ yaralanmaları, akciğer problemleri gibi bir takım rahatsızlıkları yaşamaya adaydır. Bu yüzden bu hastaları çok ciddi bir ön hazırlıktan geçiririz. Tehlikeli olan kişileri ameliyata almayız” dedi.

ARTIK DAHA MUTLU OLUYORLAR
Obez hastalarının zayıflama sürecinde değiştiklerini belirten Öztürk, “Obezlikten kurtulan hastalarımın kendileri ile barışık oluyor. Bayan hastalarımın çoğu zayıfladıktan sonra ‘Artık topuklu ayakkabı giyebiliyorum’ diyerek çok seviniyor. Örneğin facebookda şişman olduklarında ya manzara resmi bulursunuz ya da çocuklarının fotoğrafı ile karşı karşıya kalırsınız. Zayıflayan hastalarım artık kendi fotoğraflarını koyabiliyor. Daha çok kendilerinle barışık oluyorlar. Dışarıya çıkarak daha çok arkadaş çevresi edinebiliyorlar” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı