REKLAMI GEÇ

MR uyumlu kalp piliyle yaşama tutundu

MR uyumlu kalp piliyle yaşama tutundu

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi’nde bir hastaya MR uyumlu kalp pili takıldı. Uygulama Denizli’de ilk olurken, MR uyumlu kalp pilinin yüksek maliyeti ve SGK uygulamaları nedeniyle her hastaya takılmadığı belirtildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Mayıs 2014 Çarşamba, 12:08

PAÜ Hastanesi Kardiyoloji bölümünde gerçekleştirilen tıbbi operasyonla ilgili bilgi veren Yrd. Doç.Dr. Bekir Serhat Yıldız, ev hanımı Hatun Dönmez’in (49) PAÜ Kardiyoloji Aritmi Merkezi’ne bayılma şikayeti ile başvurduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Yapılan tetkiklerinde hastamızın kalbinin zaman zaman durduğu tespit edildi. Bu nedenle kalbin elektriksel sistemini dışarıdan desteklemek için kalp pili takılmasına karar verildi. Ancak hastamızda boyun omurgasında kayma vardı. Aralıklı MR filmi çektirerek boyun fıtığı açısından yakın takibi gerekiyordu. Bu nedenle böyle bir hastaya normal bir kalp pili takılamazdı. Zira kalp pili takılan hastalarımız mevcut şartlarda yüksek manyetik alana girememekte ve MR çektirememekteydi. Normal kalp pili takılması halinde hastamıza MR çekilemeyeceği için hastanın boyun fıtığı yönünden tedavisi tam olarak yapılamayacak ve felç geçirme riski olacaktı.”

Bunun üzerine Prof.Dr.Asuman Kaftan, Prof.Dr. Harun Evrengül ve Yrd. Doç.Dr.Yusuf İzzettin Alihanoğlu’ndanoluşan ekip tarafından hastaya pil ve kablolarının özel bir maddeyle kaplandığı yeni nesil MR uyumlu kalp pili takılması kararı verildiğini ve uygulamanın başarıyla gerçekleştirildiğini anlatan Yrd. Doç.Dr. Bekir Serhat Yıldız,“İşlem sonrası hastamıza her kalp pili takılan hasta gibi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Gülin Fındıkoğlu tarafından kalp pili rehabilitasyon eğitimi verildi. Hastamızda bu ritim problemi tekrarlasa bile takılan kalp pili sayesinde bayılmaları tekrarlamayacak, günlük yaşantısına normal insanlar gibi devam edebilecek ve rahatlıkla MR filmi çektirebilecektir” dedi.

Bu arada, MR uyumlu kalp pilininDenizli’de ilk defa PAÜ Kardiyoloji Kliniği’nde takıldığı, normal şartlarda MR uyumlu kalp pili yüksek maliyeti ve SGK uygulamaları nedeniyle her hastaya takılmadığı MR çektirmesi zorunluluğu olan ve bu durumu raporla belgelenen hastalara takıldığı ifade edildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı