REKLAMI GEÇ

NASIL KORUNMALI BAŞIMIZA GELİRSE NE YAPMALIYIZ?

NASIL KORUNMALI BAŞIMIZA GELİRSE NE YAPMALIYIZ?

Kış aylarında soba zehirlenmelerinin il genelinde azaltılmasına yönelik önleyici çalışmalar yürüten Denizli İl Sağlık Müdürlüğü acil servis ve 112 çalışanlarını da eğitime aldı. Vatandaşı yaklaşan tehlike konusunda uyaran İl Müdürü Dr. Arpacı, karbon-monoksit zehirlenmelerinin nasıl anlaşılacağı ve bu durumda ne yapılması gerektiği ile ilgili ipuçları verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Kasım 2017 Perşembe, 15:14

Sağlık Bakanlığı 2015’te start alan ve önümüzdeki yıl da devam edecek olan karbon-monoksit yani soba ve benzeri araçlardan kaynaklanan zehirlenmelerin asgari düzeye çekilmesi konusundaki çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede Denizli İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, bir yandan kendi personelini bir yandan da vatandaşı bilgilendirmeye çalışıyor.

Korbon-monoksit zehirlenmelerine karşı alınacak tedbirler, zehirlenmeyle ilgili bulgular ve müdahale yöntemlerine ilişkin sürdürülen eğitimlerle zehirlenmede ölüm vakalarının önüne de geçilmeye çalışılıyor.

İl Sağlık Müdürü Şükrü Arpacı, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak vatandaşları hem uyardı hem de olası zehirlenme vakalarıyla ilgili ipuçları verdi. 13 Kasım’dan bu yana acil servis ve 112 personelinin de eğitime alındığı Denizli’de zehirlenme vakalarının en aza indirgenmesi için çaba sarf ettiklerini söyleyen Dr. Arpacı “Bir taraftan vatandaşı bilgilendirirken diğer taraftan acil servis ve 112 ekiplerimizi bu tarz zehirlenme vakalarına yönelik teşhis, ilk müdühale ve tedavi konusunda eğitimden geçiriyoruz” dedi.

ZEHİRLENME NASIL OLUYOR?
Karbon-monoksit zehirlenmelerinin halk arasında soba yada banyo zehirlenmeleri olarak bilindiğine dikkat çeken Müdür Arpacı, “Kötü baca sistemleri, yangınlar, kapalı garajlar, hava dolaşımının olmadığı yerler ve fırtınalı hava koşulları, karbon-monoksit oluşumuna neden olur ve bu gibi durumlarda zehirlenme vakaları görülür” diye konuştu.

BULGULARI NELER?
Müdür Arpacı, bir kişinin zehirlendiğinin nasıl anlaşılacağını da açıkladı. Bu tarz vakalarda baş ağrısı, güçsüzlük, halsizlik, baş dönmesi gibi bulguların sıklıkla görüldüğüne dikkat çeken Arpacı, ayrıca unutkanlık, bulantı, kusma, kalp ritmi bozukluğu, bayılma, uyuşma ve solunum güçlüğü gibi belirtilerin de zehirlenmenin işaretleri olduğunu dile getirdi.

VAKAYLA KARŞILAŞINCA NE YAPACAĞIZ?
Zehirlenme olduğunda en önemli şeyin hastanın zehirlendiği ortamdan dışarı çıkarılması olduğuna dikkat çeken Müdür Arpacı, hastanın hızla temiz havaya çıkarılıp oksijen almasına yardım edilmesinin hayati önem taşıdığını da vurguladı. Bundan sonraki aşamada uzmanların devreye girmesi gerekliliğine vurgu yapan Müdür Arpacı, “Vatandaşlarımız bu aşamada hemen 112 ekiplerini aramalı. Artık bundan sonraki kısım uzman sağlık personelinin işidir” dedi.

PEKİ NASIL KORUNACAĞIZ
Soba ve kombi baca bağlantılarının düzenli olarak kontrol ettirilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Arpacı, “Çekmeyen bacaların temizlenmesi, yatmadan sobaya kömür ilavesi edilmemesi, kombi bakımlarının düzenli olarak yaptırılması, ısıtma sistemlerinin ve bacaların her yıl bakım ve temizliğinin gerçekleştirilmesi, kaliteli kömür kullanılması gibi basit ve uygulanabilir önlemler ile karbon-monoksit zehirlenmelerinden korunabiliriz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı