REKLAMI GEÇ

Ani hava değişkenliklerine dikkat!

Ani hava değişkenliklerine dikkat!

Denizli Devlet Hastanesi kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Erkan Tezcan, ani hava değişiminin nezle ve gribal enfeksiyonlara yol açtığına dikkat çekti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 6 Ekim 2016 Perşembe, 11:04

Op. Dr. Erkan Tezcan, iki hastalığında belirtilerinin birbirine çok benzediğini, ancak nezle ve gribal enfeksiyonun birbirinden farklı olduğunu, gün içindeki sıcaklık farklarının bu hastalıkları tetiklediğini belirtti.

Gribin genellikle kış ve bahar aylarında görülmesi nedeni ile “mevsimsel hastalık” olarak adlandırıldığını kaydeden Tezcan, “Grip ve soğuk algınlığı (nezle) solunum yollarını etkileyen, fakat farklı virüslerden kaynaklanan hastalıklardır. Soğuk algınlığı, influenza virüsü dışındaki 100’e yakın virüsün sebep olduğu, çok daha hafif seyirli bir hastalıktır. Genellikle grip, soğuk algınlığından daha ağır seyreder. Gripten farklı olarak soğuk algınlığında ateş, baş ağrısı, vücut ve kas ağrısı, halsizlik ve kuru öksürük daha nadir veya hafif görülürken; boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı daha sık yaşanmaktadır. Soğuk algınlığı sırasında kişi hastalığı ayakta geçirebilir. Grip sırasında hastalar günlük işlerini yapamaz duruma gelebilir” dedi.

Gribin hasta bireylerin öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında yaydıkları damlacıkların, sağlıklı bireyler tarafından solunum yoluyla alınması, nadiren de bu damlacıkların bulaştığı yüzey ve nesnelere temas temasla bulaştığını anlatan Tezcan, bu nedenle nezle ve gribin ev, işyeri, okul, kreş, anaokulu ve toplu taşıma araçlarında daha kolay geçtiğini söyledi.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Erkan Tezcan, 65 yaş ve üzeri kişilerin, bebeklerin, hamilelerin, bakımevi ve huzurevinde kalanların, konik böbrek yetmezliği, astım, kronik akciğer hastalığı, kalp-damar sistemi hastalığı, kan hastalığı, nörolojik hastalığı ve kronik karaciğer hastalığı olanların, aşırı sağlık çalışanlarının, 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenlerin yüksek risk grubunda olduğunu belirterek, aşı yaptırmalarını önerdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı