REKLAMI GEÇ

Ölümcül sonuçları olan köpek kistine dikkat!

Ölümcül sonuçları olan köpek kistine dikkat!

Denizli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Avni Can Karaca, halk arasında “köpek kisti” olarak bilinen karaciğer kist hidatiğinin hayvandan insana geçen ve ölümcül sonuçlar doğuran ciddi bir hastalık olduğu uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Aralık 2015 Perşembe, 12:51

Op. Dr. Avni Can Karaca, karaciğer kistlerinin doğuştan olabileceği gibi, kanserden iyi huylu parazit kistlerine kadar çeşitli hastalıklar nedeniyle de oluşabildiğini belirterek, “kistler ile ilgili bilinmesi gereken en temel şey, mutlaka sebebinin belirlenmesidir” dedi.

Ülkemizde hayvancılığın yaygın ve hijyen koşullarının yeterli olmaması nedeniyle hidatik kist hastalığına oldukça sık rastlandığına dikkat çeken Karaca, hastalığın köpek gibi etçil hayvanların bağırsaklarından dökülen yumurtalarla kirlenmiş sebze ve meyvelerin iyi temizlenmeden tüketilmesi sonucu ağız yolunda vücuda girip karaciğere ulaştığını, karaciğere yerleştikten sonra etrafında bir kist oluşturarak vücudun savunma mekanizmalarından korunduğunu, ayda yaklaşık 1-1,5 mm’lik bir büyümeyle genişlediğini söyledi.

Zaman içerisinde büyümesi ile vücutta kiste karşı oluşan alerjiye bağlı kaşıntılar, karın ağrısı, karında dolgunluk hissi, erken doyma gibi herhangi bir hastalığa özgü olmayan ve bu neden de çoğunlukla gözden kaçan bulgular olabileceğini anlatan Karaca, şunları kaydetti:

“Hidatik kist hastalığı tedavi edilmezse birkaç şekilde ciddi sorunlara yol açabilir. Kistin herhangi bir darbe ile yırtılması halinde, solunum durmasına kadar gidebilecek şiddetli alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Yine kistin yırtılması ile parazit tüm karın zarına yayılıp, bazen tam tedavisi mümkün olmayan abdominal hidatitoz durumuna yol açabilir. Kist içeriği enfeksiyon kaparak abseleşebilir ve acil ameliyat gerekliliği doğurabilir. Bu durum özellikle yaşlı hastalarda ölümcül olabilir. Kist ana safra yollarından birine açılarak, genç ve sağlıklı bireylerde dahi ölümcül olabilecek safra yolu enfeksiyonlarına veya safra yollarını tıkayarak sarılığa neden olabilir. Karaciğerin girişindeki ana damarsal yapılara baskı yaparak, hayatı tehdit edici sorunlar doğurabilir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı