REKLAMI GEÇ

Organ bağışında bulunanlar dikkat!

Organ bağışında bulunanlar dikkat!

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, 2000 yılından bu yana organ bağışında bulunanların bağış durumlarını güncelletmeleri ve elektronik ortamda oluşturulan sisteme kayıt yaptırmaları gerektiğini açıkladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Kasım 2014 Cumartesi, 17:18

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, 3-9 Kasım tarihleri arasında organ bağışı konusunda toplumda farkındalığı artırmak için çeşitli etkinlikler gerçekleştirildiğini bildirdi.

Kişinin yasal olarak organ bağışı yapabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olması ve bu dileğini iki şahit huzurunda bilinçli ve her türlü etkiden uzak olarak organ bağış senedini şahitlerle birlikte imzalayarak beyan etmesi gerektiğini ifade eden Tekin, “Organ Bağış Kartı; Organ bağışı yapan kişilere verilen bir karttır. Organ bağışı yapan vatandaşlarımız bu kartını mutlak suretle yanında taşımaları gerekmektedir. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir. Bu bilinçle ülkemizde “Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi” kurulmuş olup organ dağıtımı en adaletli ve şeffaf şekilde yapılmaktadır. Ayrıca tüm nakil aktiviteleri ve istatistikleri anlık olarak sistemden takip edilebilir hale gelmiştir. Ülkemizde organ bağışları, Bakanlığımızın kontrolü ve denetiminde yapılmaktadır. Ülke genelinde Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış tam donanımlı nakil merkezleri, yeterli ve deneyimli nakil ekipleri ile organ nakli faaliyetlerini başarı ile gerçekleştirilmektedir. Nakil sayısı bakımından Avrupa’da üst sıralarda yer alan ülkemizde, nakillerin büyük çoğunluğu canlıdan gerçekleştirilmektedir. Organların çıkarılmasından hastalara nakline kadarki sürecin tüm aşamalarında organizasyonu sağlayan Ulusal Koordinasyon Sistemi, dünyada başarı ile uygulanan nadir sistemlerden biridir. Organların naklinde de Bakanlığımız tarafından gereken tüm imkanlar seferber edilmektedir. Kara ambulansları, uçak ve helikopterle faaliyet gösteren Hava Ambulans Sistemi, bir yandan asli görevini yaparken diğer yandan da organların ve nakil ekiplerinin transferinin sağlanmasına destek vermektedir. Toplumuzda organ bağışı konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri “Organ Bağış Haftası” olarak kutlanmaktadır” dedi.

“KAYITLARI GÜNCELLEYİN” UYARISI
Organ bağışında bulunmak isteyenlerin bağış senetlerinin sistem üzerinden doldurularak kayıtlı hale getirildiğini belirten Tekin, “Bakanlığımızca kullanıcı seçilen kişiler tarafından alınan organ bağış bilgilerine diğer kullanıcılar tarafından erişilememektedir. Organ bağışı almaya devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastaneler yetkili olup 2000 yılından bu tarafa organ bağış bürolarımıza gelerek organ bağışında bulunan vatandaşlarımızın bağış durumlarını güncelletmeleri ve elektronik ortamda oluşturulan sisteme kayıt yaptırmaları gerekmektedir.Bunun için Müdürlüğümüz Kamu Sağlık Hizmetleri Şubesi başta olmak üzere kamu ve özel hastanelerimizdeki organ bağış bürolarına başvuru yaparak yeni organ bağış kartlarını alabilirler. Sağlıklı her organ bağışlanabilir. Vatandaşlarımız yeni organ bağış kartlarında yazılı olan organlardan seçim yapabilirler veya bunlardan hepsini de bağışlayabilirler. 2002 yılından günümüze kadar ülkemizde olduğu gibi ilimizde de organ bağışı ve organ nakli ile ilgili oldukça önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Özellikle organ bağışında yıllara göre artış söz konusu olsa da 2013 Mayıs ayından itibaren organ bağışlarının elektronik ortama kaydedilmesi sistemine geçildikten sonraki bağış sayımız halen 444’dür. Elektronik ortamda kayıtlı olan organ bağışı sayısının artırmak için Müdürlük olarak çalışmalarımız devam etmektedir. Organ bağışı gibi insan yaşamını hedefleyen bu anlamlı çalışmalarda bir ve beraber olarak vatandaşlarımızdan da destek bekliyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı