REKLAMI GEÇ

Orta kulak iltihabına dikkat

Orta kulak iltihabına dikkat

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Ramazan Canural, orta kulak iltihabının, çocuklarda işitme kaybına yol açabileceğini, tedavi edilmediği takdirde kronikleşebileceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 21 Ocak 2008 Pazartesi, 01:00

Orta kulak iltihabı hastalığının tanı ve tedavisinin oldukça önemli olduğunu söyleyen Uz. Dr. Canural, “Orta kulak iltihapları çocuklarda en sık görülen hastalıklardandır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıkça görüldüğü kış ve ilkbahar aylarında orta kulak iltihaplarının görülme oranı artar. Hastalık şiddetli kulak ağrısı yapar ve iltihap bazen diğer organları da etkileyebilir. Ayrıca kulakta tıkanıklık, basınç hissi, burun akıntısı ve ateş görülebilir” dedi. Canural, orta kulak iltihabının çocuklarda ağır işitme kaybına yol açarak konuşma gelişimini bozabileceğini, bunun da eğitimlerini kötü yönde etkileyebileceğini ifade etti.

‘Tedavi edilmezse işitme kaybı kronikleşir’

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Canural, “Ağrıyı tanımlayamayacak kadar küçük olan çocuklarda huzursuzluk ve ağlama görülür. Bunun yanı sıra çocuklar hasta kulağı çekiştirirler. Ayrıca ağrı yapmayan ancak işitme kaybına neden olan orta kulakta sıvı birikimiyle karakterize edilen kronik bir iltihap türü de mevcuttur. Bu iltihap türünde önce ilaç tedavisi, ilaç tedavisi yetersiz kaldığı takdirde ise küçük bir tüpün kulak zarına takılması ile tedavi yapılabilir. Eğer uygun tedavi yapılırsa iltihap ve orta kulaktaki sıvı kaybolur. İşitme tamamen normalleşir” dedi. Tedavi yapılmadığında işitme kaybının kronikleşeceğini ve kalıcı hal kazanabileceğini kaydeden Canural, “Anne ve babaların bu konuda dikkatli ve bilinçli olmaları gerekir. Çocuklarında açıkladığımız bu belirtilerden olan kulakta ağrı, huzursuzluk, işitme azlığı, ateş görüldüğü durumlarda mutlaka gecikmeksizin hastaneye başvurmaları önemlidir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı