REKLAMI GEÇ

Oruç, hastaneye müracaatları arttırdı

Ramazan ayında iftarda yenilen aşırı yemek mide rahatsızlığı hastalıklarını arttırdı. Ramazan ayında iftarda yenilen aşırı yemeğin birçok rahatsızlığı da beraberinde getirdiğini belirten uzmanlar ise ramazan ayının başlaması ile acil servisteki müracaatlarında arttığı belirti.

/ DENİZLİHABER / 26 Eylül 2007 Çarşamba, 00:00

Ramazan ayının başlaması ile birlikte tansiyon, şeker ve mide gibi hastalıklarda artış gözlendi. İftar ile birilikte yenilen aşırı yemeğin mideye ve vücuda zararlar verdiğini belirten uzmanlar, vatandaşların iftar ve savur da hafif yemekler yemesini öneriyor. Ramazan ayının başlaması ile birlikte acil servise müracaatların attığını belirten, Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Nevzat Bilal, hastaneye yapılan müracaatların çoğunun oruç tutulmasından kaynaklanan hastalıklar olduğunu belirtti.

KİMLER ORUÇ TUTMAMALI

Orucu kimlerin tutabileceği konusunda bilgiler veren Dr. Nevzat Bilal, “Organ yetmezliği olan kişiler oruç tutmamalı bunların yanında pankreas yetmezliği şeker hastası olan kişiler, ağır yüksek tansiyonu olan kişiler akciğer böbrek yetmezliği olan kişiler karaciğer yetmeliği ve kanser olan kişiler. Bunlar oruç tutamazlar” dedi.

HAFİF YEMEKLER YENİLMELİ

Oruç tutacak olan vatandaşların iftarda ve sahurda hafif yemekler yemesi gerektiğini belirten Bilal, aşır ve yağlı yenilen yemek ile birlikte birçok hastalığın ortaya çıktığını belirtti. Ramazan ayı boyunca hastanenin acil servisine gelen hastaların sayısının da iki kat arttığını belirten Bilal, “Ramazan ayı nedeniyle acil servisimize müracaat eden hasta sayısı daha önceki sayıya göre tespitlerimize göre en az 2 kat artmış durumdadır. Bu daha da artacağına benziyor. Şeker hastaları geliyor ya ilaçlarını tam kullanamıyor ya da insülüni yapıyor gerekli gıdayı almadığı için şekeri düşüyor. Bazen nasıl olsa oruç tutacağım diye fazla yiyorlar. Fazla yedikleri içinse kan şekerleri çok yükseliyor. Bundan dolayı geliyorlar. Hipertansiyon tansiyon çok yükselmiş olarak geliyor susuz kaldıkları için veya tuzu fazla yedikleri için birde gastolji hastalarımız var aç kalmalarından dolayı aç kalmalarından dolayı mide asidi arttığı içinileri derecede ülser varsa mide ağrısı ve sancısı kusmayla geliyorlar onun için bu hastaların ya oruç tutmamaları lazım yada oruç tutarlarsa insülini ayarlı kullanması gerekiyor tansiyon aletlerini mutlaka almaları gerekiyor. Tuz yememeleri gerekiyor. Bol su içmeleri gerekiyor.”dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı