REKLAMI GEÇ

Pamukkale KETEM’den Türkiye rekoru

Pamukkale KETEM’den Türkiye rekoru

Pamukkale Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nde, 1 günde 127 mamografi çekildi. Halk Sağlığı Müdürü Veli Kılınçarslan, hedeflerinin bir yılda 30-65 yaş grubu 70 bin kadına ulaşmak olduğunu belirtti. Kılınçarslan, ilçelerde belediye destekli çalışmaların etkili sonuçlar verdiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Mayıs 2016 Çarşamba, 12:12

Denizli’de 2003 yılından beri meme ve rahim ağzı kanseri olarak bilinen serviks kanseri taraması yapan Pamukkale Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi, bir günde 127 mamografi çekerek rekor kırdı.

denizli-pamukkale-den-turkiye-rekoru-1

Bu sayının önemli bir rakam olduğunu vurgulayan Halk Sağlığı Müdürü Veli Kılınçarslan, daha önce günlük ortalama 40 mamografi çekimi yapılırken, başlattıkları kampanya sayesinde bu sayının iki katına çıktığını belirtti.

İLÇELERDEN ÜCRETSİZ ARAÇ TAHSİS EDİLİYOR
İlçe belediyeleriyle birlikte çalıştıklarını ve belediyelerin 30-65 yaş grubu kadınlar için araç tahsis ettiğini, bunun da sayının artmasında önemli bir etken olduğunu söyleyen Kılınçarslan, “İlçe belediyeleriyle işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Talep olması halinde ilçe belediyeleri ücretsiz servis hizmeti veriyor. 127 mamografi taraması yaptığımız gün, Acıpayam ve Çivril’den gelen hastalarımız yoğunlukta idi” dedi.

HEDEF 70 BİN KADINA ULAŞMAK
Denizli’de hiç mamografi ve serviks taraması yaptırmayan 30-65 yaş grubu 70 bin kadına ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Kılınçarslan, “Ücretsiz kanser taraması kampanyamız kapsamında Denizli’de bugüne kadar mamografi taraması yaptırmamış 70 bin kadına ulaşmak istiyoruz. Pamukkale KETEM’de 17 personel ve bir mamografi cihazı ile tarama yapıyoruz. Normal sürede 5 dakika de bir tarama gerçekleştirilirken, 127 hasta taraması yaptığımız gün, 2 dakika bir tarama yaptık” diye konuştu.

YÜZ HASTADAN 3’Ü ŞÜPHELİ
Taramalarda, şüpheli gördükleri hastaları ileri tetkiklerinde uygulandığını açıklayan Kılınçarslan, kandaki gama glutamil transpeptidaz testi ile rahim ağzı kanseri taramalarının da KETEM’lerde gerçekleştirildiğini söyledi. Kanser tedavisinde erken teşhisin önemini vurgulayan Kılınçarslan, merkeze gelen her yüz hastadan 70’ini şüpheli olarak değerlendirdiklerini ve bunlardan yüzde 3’üne ise erken tanı konulduğuna dikkat çekti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı