REKLAMI GEÇ

Pamukkale Üniversitesi bilimle anılıyor

Pamukkale Üniversitesi bilimle anılıyor

Bu güne kadar idari sorunlar, FETÖ operasyonları, kurum içi çekişmeler, şikayetler, itirazlarla anılan Pamukkale Üniversitesi yüzünü nihayet bilime döndü. Kanser Biyolojisi Laboratuvarı, kanser hücrelerinin moleküler yapısı üzerine yaptığı çalışmalarla akademik yayınlarda bilime katkı koydu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 11 Ocak 2018 Perşembe, 10:36

Pamukkale Üniversitesi İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde bulunan Kanser Biyolojisi Laboratuvarı’nda yapılan küçük hücre dışı akciğer kanseri invazyonunun moleküler mekanizmaları konularındaki araştırma ve çalışmalar yapılıyor.

Kanser Biyolojisi Laboratuvarı’nda yapılan araştırmalar ve TÜBİTAK destekli projeler hakkında bilgi veren Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı ve PAÜ İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Akça, 2004 yılından bu yana akciğer kanser invazyonunun moleküler mekanizmaları konusunda birçok araştırma yaptıklarını belirterek bu araştırmaların dünya çapında akademik dergilerde yayınlandığını ifade etti.

Akciğer kanserinin ölümle sonuçlanan kanser türleri içinde ilk sırada yeraldığını belirten Prof. Dr. Hakan Akça, kanser metastazının ilk basamağı olan invazyonun moleküler mekanizmalarını anlayabildiğinizde buna karşı nasıl savunma yapılacağınında anlaşılacağından,metastazın da engellenebileceği bilgisini verdi. Bu sebeple, Türkiye’de kanser metastaz ve invazyonu üzerinde TÜBİTAK’ın da desteği ile 13 yıldır çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Akça, 2004 yılından bu yana TÜBİTAK’tan 5 adet ileri araştırma projesi aldıklarını belirtti.

Yapılan çalışmaların kanserle mücadelede tedavideki etkinliğini arttırmak amacı olduğunu belirten Prof. Dr. Akça, ‘‘Normal bir hücrenin kanserleşme sürecine girdiğinde bulunduğu dokudan ayrılıp başka bir dokuya yerleşerek bu dokuda tümör oluşturmasına sebep olan hareket yeteneği ve daha dirençli bir yapı kazanmasında rol oynayan mekanizmaların aydınlatılması amacını taşımaktadır. Bu nedenle kanserleşme sürecinde hücredeki üretim seviyeleri değişen proteinler ve işlevleri değişen yolaklar tespit edilmeye çalışılmaktadır. Kanserleşmeden sorumlu protein ve yolaklar, normal hücre ile kanser hücresi arasında farklılık gösterdiği gibi kanser türleri arasında da farklılık gösterebilmektedir’’ şeklinde konuştu.

PAÜ İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bünyesinde bulunan Kanser Biyolojisi Laboratuvarı amaçlarından birinin de hizmet satmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akça, üniversite dışından da bilim adına araştırmacıların yaptığı çalışmalarda araştırma merkezi laboratuvarlarındaki ileri teknoloji cihazlardanmaliyeti karşılığı faydalanabildiklerini belirtti Prof. Dr. Akça,bu merkezin hem dışarıdan araştırmacılara bilimsel destek adına hizmet veren hem de PAÜ öğrencilerini yetiştiren hem de literatüre başarılı makaleler kazandıran bir merkez olduğunu ifade etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı