REKLAMI GEÇ

“Parayla hastalık satın alıyoruz”

“Parayla hastalık satın alıyoruz”

PAÜ Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Evyapan, her yıl dünyada 5 milyara yakın insanın, sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, “Para vererek sağlığımızı tehlikeye atıyoruz” dedi.

/ DENİZLİHABER / 6 Mart 2008 Perşembe, 01:00

PAÜ Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Evyapan, 3-9 Mart tarihleri arasında kutlanan Yeşilay Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, günümüzde en yaygın madde bağımlılığının tütün bağımlılığı olduğunu hatırlatarak, bu yüzden dünyada her yıl 5 milyara yakın insanın öldüğünü söyledi. Prof. Dr. Evyapan, “Para vererek sağlığımızı tehlikeye atıyoruz. Ülkemizde 100 bin insanı sigaraya kurban vermekteyiz. Her ne kadar Yeşilay Haftası denilince içki ve benzeri keyif verici maddeler aklımıza gelse de günümüzde dünyadaki en yaygın madde bağımlılığı tütün bağımlılığıdır” dedi.

Sigaranın içinde, 4 binden fazla zehirli kimyasal madde bulunduğunu ve bunların 50 tanesinin, doğrudan kansere yol açtığını belirten Evyapan, “Nikotin: Tıpkı eroin kokain gibi bağımlılık yapar, sanayide böcek öldürücü olarak da kullanılır. Karbonmonoksid: Kömür sobası zehirlenmelerinde ölüm nedenidir. Hidrojensiyanür: Gaz odalarında öldürücü olarak kullanılmaktaydı. Arsenik: Fare zehiridir. Tolüen: Tinerdir. Amonyak: Tuvalet temizleyicisidir. Kadmiyum: Akü yapımında kullanılan ağır metaldir. Polonyum 210 kanserojendir. Radon: Kanser yapıcı radyasyondur. DDT: Böcek öldürücüdür. İşte teker teker düşünüldüğünde yanına bile yaklaşamayacağımız bu maddeleri en değerli organlarımızdan bir tanesine akciğerlerimize, içimize çekmekteyiz” diye konuştu.

Evyapan, “Sigara, başta akciğer kanseri, gırtlak kanseri, ağız içi kanserleri, tıkayıcı havayolu hastalığı gibi hastalıklara neden olmakta, daha uzak organlarımızı da etkilemekte hayat damarlarımız yani kalbimizi besleyen damarlarımız başta olmak üzere tüm damar sistemimizin tıkanmasına yol açarak organlarda dolaşım bozukluğu yaratarak, kalp krizi geçirme ve inme riskini arttırmaktadır” dedi.

Sigaranın ayrıca uzak organları da etkileyerek mesane, rahim ağzı, yemek borusu, prostat, pankreas kanserine yol açtığını vurgulayan Evyapan, “Her şeyden önemlisi yanlarında sigara içmemiz çocuklarımızı da olumsuz etkilemekte, onların solunum sisteminin gelişmesini engellemektedir. Bebeklerde ani ölüm riskini 6 kat arttırmakta, çocuklarda solunum yolu iltihaplarını ve astım riskini 2 kat arttırmakta, bebeklerde hastaneye yatma oranını 3 kat arttırmaktadır. Tüm bu gerçekleri bilerek hala sigara içmeye devam eder miydiniz?” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı