REKLAMI GEÇ

“Pasif içiciler daha çok tehlikede”

“Pasif içiciler daha çok tehlikede”

Denizli Devlet Hastanesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurhan Meydan Acımış, sigara içmeyip, sigara içilen ortamda bulunanların, sigara içenlere oranla sağlıklarının daha çok tehdit altında olduğunu söyledi. Acımış, pasif içiciliğin özellikle işyerlerinde daha çok yaygın olduğunu belirtti.

/ DENİZLİHABER / 26 Şubat 2008 Salı, 01:00

Sigara nedeniyle her yıl 4 milyon insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Uz. Dr. Acımış, bu oranın dünya ve ülke genelinde her yıl arttığını ifade etti. Acımış, “Sigara içenler; inme, kalp krizi ve kalp damar hastalıkları, akciğer, ağız, gırtlak, mesane, pankreas, böbrek ve mide kanseri, amfizem(KOAH-Kronik Akciğer Hastalığı), bronşit ve tüberküloz riski ile karşı karşıya” dedi.

Sigaranın sadece içenlerin değil, aynı ortamdaki içmeyenlerin de sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirten Acımış, pasif içicilik, ikinci el içicilik ya da çevresel sigara içiciliği olarak adlandırılan bu durumun önemine değindi. Acımış, “Yapılan değerlendirmeler pasif içiciliğin dünyada birçok can aldığını göstermektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde kalp hastalığından ölen yetişkinlerin yaklaşık yarısını pasif içici olduğu, hiç sigara içmeyenlerde de akciğer kanseri görüldüğü bulunmuştur. Pasif içicilik işyerlerinde yaygındır. Fransa’da çalışanların yüzde 40’ı,her gün düzenli olarak sigara dumanı ile karşılaşmaktadır. Ortamdaki sigara dumanı; iş yeri ortamındaki kimyasal, radyasyon, toz vb. maddelerle etkileşime girmektedir. Bu durum çalışan sağlığını olumsuz etkilemekte, iş ve işle ilgili hastalıkların sıklığını artırmaktadır. Buna işten kalma, üretimde azalma, sağlık giderleri, sigortaya ödenen bedeller, klima maliyetinin yükselmesi,yangın ve patlama risklerini de katarsak durumun önemini daha iyi kavramış oluruz. Sigaranın iş ortamlarında uzaklaştırılması, kişi sağlığı kadar, toplum sağlığı içinde önemlidir” dedi.

“İşyerlerinde sigara politikası oluşturulmalı”

Denizli Devlet Hastanesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurhan Meydan Acımış,sigarasız bir toplum ve işyeri için bir politika oluşturulması gerektiğini kaydetti. Acımış, “Amaç tamamen sigarasız alanlar yaratmaktır. Bunun için her kurum ya da kuruluş bir komite oluşturmalıdır. Komite “sigarasız alanlar” için politika belirlemeli, bu komitede çalışanlar da temsil edilmelidir. Çalışanlar ile anket, ön görüşme, odak grup çalışmaları yapılmalıdır. Bu komite politikalarını nasıl başaracağını açık bir şekilde belirlemeli örneğin pasif içiciliğin sağlık etkileri vurgulanmalı, diğer yerlerdeki komiteler ile iletişimde olmalı, uygulama zamanları açıklanmalı, sigara içim yerlerini belirlemeli, sigarayı bırakma çabalarını desteklemelidir. Çalışanlar ile politikanın sürdürülebilirliği için iletişim sağlanmalı, çalışanlarına sigaranın zararlarından çok, sigara dumanın sağlık etkileri, sigara içmeyenlerin hakları anlatılmalıdır. “Temiz hava temiz ortam” vurgulanmalıdır. Sigara içenler için destekleme yapılmalıdır. Sigarayı bırakma yöntemleri uygulanmalıdır. Disiplin ilkeleri belirlenmeli, zaman çizelgesi hazırlanmalı, destekleme ve geliştirme süresi 4-12 ay olmalıdır. Sigarayı bırakmayı izleme de önerilen süre 12-18 ay olmalıdır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı