REKLAMI GEÇ

PAÜ’de Türkiye’de ilk. Yanak içi dokusuyla idrar yolu oluşturdular

PAÜ’de Türkiye’de ilk. Yanak içi dokusuyla idrar yolu oluşturdular

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Türkiye’de ilk kez uygulanan bir yöntemle 50 yaşındaki kadın hasta kabustan uyandırıldı. İdrar yolu darlığı çeken ve bu sıkıntıyı 30 yıldır yaşayan Ayşe Bardakçı, yanak içinden alınan dokuyla yeni bir idrar yolu oluşturuldu, sağlığına kavuştu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Nisan 2018 Salı, 11:34

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı’nda, Türkiye’de ilk defa bir kadın hastanın yanağından alınan parçayla idrar yolları hastalığı tedavisi gerçekleştirdi.

İdrar yolu darlığı şikayeti yaşayan 50 yaşındaki Ayşe Bardakçı, bugüne kadar bir çok operasyon geçirmesine rağmen sonuç alamadı. Son çare olarak PAÜ’ye başvuran Bardakçı’ya önce idrar yolu genişletme operasyonu yapıldı, ancak çözüm kısa sürdü.

Rahatlamanın bir süre sonra yeniden ortadan kalkmasıyla bu kez Türkiye’de daha önce denenmemiş bir yöntemde karar kılındı.

Yeniden ameliyata alınan Bardakçı’ya, yanak içi dokusuyla yeni bir idrar yolu yapıldı.

Operasyon ile ilgili olarak bilgi veren Prof. Dr. Zafer Aybek, kadın idrar yolları darlıklarının nadir görülen bir rahatsızlık olduğunu belirterek, “Hastalar genellikle idrar yapmada zorluk yakınması ile başvururlar. Bazen de yapamama nedeniyle sonda takılmak zorunda kalabilir. Bu konuda hasta uzun yıllar bu yakınmalar ve sıkıntılar ile hayatını sürdürmeye çalışır. Bizim hastamızda da 30 yıldır bu sıkıntı mevcuttu ve hayatı kabus haline gelmişti. Değerlendirmelerimiz neticesinde ilk yapılacak tedavi yöntemleri arasında olan kapalı yöntemle genişletme uyguladık ve bir süre faydalı oldu ancak sonrasında sıkıntının devam etmesi üzerine tekrar durumu değerlendirdik. Doç. Dr. Ali Ersin Zümrütbaş ile birlikte hastamızı bilgilendirerek erkek hastalarda sıklıkla uyguladığımız ağız içi yanak dokusu kullanarak farklı bir teknikle yeni bir idrar yolu oluşturduk. Sonrasında hastamızın başlangıçta olan yakınmalarının tümü düzeldi. Cerrahi teknik bazı yönleri ile dünyada ilk kez olma özelliklerini taşımaktadır” dedi.

Ayşe Bardakçı ise 30 yıldır bu hastalığı çektiğini belirterek, “Her tuvalette gittiğimde canım çok yanıyordu. Yapılan operasyonla yeniden doğmuş gibi oldum. Pamukkale Üniversitesi’ne ve hocalarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı