REKLAMI GEÇ

PAÜ’den kadavra bağışı çağrısı

PAÜ’den kadavra bağışı çağrısı

Pamukkale Üniversitesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bülent Özdemir, Tıp Fakültesi ve tıpta uzmanlık öğrencileri için kadavranın vazgeçilmez bir eğitim materyali olduğunu belirterek, Türkiye’de bu alanda bağışların yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özdemir, “Bağışlayacağınız bedeninizle tıp eğitimine katkı verin” çağrısı yaptı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Ekim 2016 Perşembe, 09:59

Pamukkale Üniversitesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bülent Özdemir, kaliteli sağlık hizmetinde önde gelen unsurun sağlık elemanlarının iyi yetişmesi olduğunu belirterek, sağlık alanındaki bilgilerin çok hızlı bir şekilde arttığını ve yenilendiğini söyledi.

“6 ÖĞRENCİNİN BİR KADAVRA ÜZERİNDE ÇALIŞMASI GEREKİYOR”
Anatominin olmazsa olmazının insan bedeni üzerinde yapılan eğitim olduğunu belirten Prof. Dr. Özdemir, kaliteli bir anatomi eğitimi için en fazla 6 öğrencinin bir kadavra üzerinde çalışmasının uygun olduğunu, ancak ülkemizde bu orana ulaşılamadığın kaydetti.

Özdemir, “Hatta bazı tıp fakültelerinde kadavra bulunmamaktadır. Artan tıp fakültesi ve tıp öğrencisi sayısı bu yetersizliğin temel nedenlerinden biridir. Gelişmiş ülkelerde kadavra halkın bağışları ile sağlanmaktadır. Ne yazık ki, ülkemizde kadavra bağışı yok denecek kadar azdır. 78 milyonluk Türkiye’de senede sadece 1-2 kişi kendini bağışlamaktadır” dedi.

“PAÜ’DE DURUM DAHA İYİ”
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin kadavra sayısı açısından diğer fakültelere göre iyi durumda olduğunu anlatan Prof. Dr. Özdemir, “Kadavra sayımız 6 adettir. Şimdiye kadar Anabilim Dalımıza 2 bağış olmuştur. Bağış yapmış fakat halen hayatta olan kişiler mevcuttur. Pamukkale Üniversitesi, Tıp Fakültesi AD ayrıca ‘cesetleri ilaçlama ve muhafaza etme bölge istasyonu’dur. Afet ve benzeri durumlarda 17 adet cesedi sağlıklı koşullar altında muhafaza edebilecek alt yapı ve donanıma sahiptir” dedi.

Fakültelerin vücudu bilimsel çalışmaya uygun olmayan bağışları kabul etmeyebileceğini dile getiren Prof. Dr. Özdemir, “AIDS, sarılık (Hepatit B ve C) gibi çalışanların ve öğrencilerin sağlığını etkileyecek hastalığı olanlar eğitim amaçlarına uygun değildir. Kadavralar üzerinde çalışmalar tamamlandıktan sonra bağışçının kendisine ait bir mezar yeri mevcut ise belirtilen yere defnedilir” diye konuştu.

“YAŞAYAN İNSANLARA VERİLECEK EN DEĞERLİ HEDİYE”
Ölen bir insanın yaşayanlara verebileceği, hiçbir maddi değerle ölçülemeyecek en değerli hediyenin, bedenini insanlığın ve bilimin gelişimine adamak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özdemir, “İslam dinince de caiz olan kadavra bağışı (Diyanet İşleri Başkanlığı) ile birçok hekimin yetişmesine yardımcı olabilirsiniz. Kadavra bağışı ile yüzlerce belki de binlerce insanın yaşamının kurtulmasına, hastalıklarının tedavi edilmesine katkıda bulunabilirsiniz. Bu konuda tıp fakültelerinin anatomi anabilim dallarına başvurabilirsiniz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı