REKLAMI GEÇ

Pil yutan çocuklar zehirlenebilir

Pil yutan çocuklar zehirlenebilir

Denizli Devlet Hastanesi çocuk cerrahi uzmanı Dr. Cem Mehmet Bilen, çocukların pillerden uzak tutulması gerektiğini belirterek, ağır metaller içeren pillerin midede takılarak açılması sonucunda zehirlenmeler olabileceğini bildirdi.

/ DENİZLİHABER / 4 Şubat 2008 Pazartesi, 01:00

Uz. Dr. Bile, ev kazalarının çocuklarda ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini söyleyerek aileleri uyardı. Çocukların eline geçen her şeyi ağzına götürmesinin hayati tehlike oluşturabileceğini kaydeden Bilen, “Genellikle dikkatsizlik sonucu para, boncuk, iğne, çengelli iğne, nazarlık gibi cisimler yutulur. Bunların çoğu mide ve bağırsak sistemini zarar vermeden terk eder. İğneler ise mide ya da mide çıkışında takılabilir. Bunlar endoskopi ya da cerrahi yolla çıkarılır.” dedi.

Küçük pillerin çok tehlikeli olduğunu da ifade eden Bilen, ağır metaller içeren pillerin midede takılması sonucu asit etkisiyle kısa sürede açılabileceğinin ve zehirlenmelere sebep olabileceğinin altını çizdi. Evlerde temizlik amaçlı kullanılan çamaşır suyu, yağ ve kireç çözücü gibi aşındırıcı maddeleri de çocukların yanlışlıkla içilebildiğini vurgulayan Dr. Cem Mehmet Bilen, bunun açıkta satılan temizlik maddelerinin evde boş su ve meşrubat şişelerine doldurulmasından kaynaklandığını söyledi.

Bu maddelerin ağız ve yemek borusunda yanığa yol açtığını anlatan Bilen, yemek borusu yanıklarının yutma güçlüğü ya da hiç yutamamayla sonuçlanabileceğini aktardı. Bilen, temizlik maddesinin yanlışlıkla içilmiş olduğu şüphesi durumunda bile en yakın sağlık kuruluşuna acilen başvurulması gerektiğine dikkat çekerek, biraz dikkat ve sabırla çocukları her türlü kazadan koruyup sağlıklı ve mutlu yaşamalarının sağlanabileceğini sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı