REKLAMI GEÇ

Plastik cerrahi ile hayata dönüş

Plastik cerrahi ile hayata dönüş

Servergazi Devlet Hastanesi Plastik Cerrahi ve Çocuk Cerrahisi Kliniği’nde tıp literatüründe ender rastlanan bir ameliyat gerçekleştirildi. 9 yaşında genital bölge yanığı olan ve testislerinden birinin kanalda sıkışık olduğu fark edilen 9 yaşındaki A.D. testisi yerine yerleştirildi ve bacağından deri alınarak hasarlı dokudan temizlenen bölgeye nakledildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Aralık 2014 Pazartesi, 11:53

5 yaşında sıcak su dökülmesi sonucu genital bölgesinde yanık oluşan ve çeşitli ameliyatlar geçiren 9 yaşındaki A.D., genital bölgede sert ve kötü iyileşmiş doku, sağ bacakta hareket kısıtlılığı şikayetleriyle başvurduğu Plastik, Rekonstrüktif Cerrahi ve Çocuk Cerrahisi kliniklerinde uzmanlar tarafından yapılan kontrollerde, yanıklı alanın eklem hareketinde kısıtlılık ile birlikte yanmadan dolayı testislerinden birinin kanalda sıkıştığı ve bu durumun ileride üreme fonksiyonlarında kayba neden olabileceği tespit edildi.

Hasta ailesiyle yapılan görüşmelerden sonra ameliyata alındı. 3 saat süren ameliyattan sonra hastanın yanığa bağlı hasarlı doku altında kalmış kanalı açılarak testisi olması gereken yere yerleştirildi ayrıca sağ uyluk hareketinde kısıtlılığa neden olan hasarlı dokudan temizlenip karşı bacağından alınan deri temizlenen bölgeye yerleştirilerek hasta sağlığına kavuşturuldu.

Ameliyatı gerçekleştiren Servergazi Devlet Hastanesi Plastik Cerrahi Uz. Op. Dr. Mustafa Öksüz özellikle çocukluk çağında meydana gelen sıcak su gibi sıvılarla oluşan haşlanma yanıkları sonrası oluşan dokuic bozukluğunun mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Öksüz, “Hastamız 9 yaşında 4 yıl önce sıcak su ile temas sonrası inguinal bölge dediğimiz kasık bölgesi yaygın bir şekilde yanmış ve hasta daha önce çeşitli operasyonlar geçirmiş. Yanık sonrası iyileşme sürecinde oluşan skar (kötü iyileşen doku) dokusu özellikle sağ uyluk eklem bölgesinde hareket kısıtlılığına neden olmaktaydı. Ayrıca yanık sonrası skar dokusuyla iyileşmiş kanal bölgesinde testislerinden biri sıkışmış durumdaydı. Bu bölgede oluşan mevcut hasarlı dokuları temizledikten sonra sağ uylukta hareket kısıtlılığı giderildi ve sağ testisin yerleşebileceği bir alan oluşturuldu. Daha sonra sol uyluktan alınan deri yamasıyla doku onarımı tamamlandı. Böylelikle hem hastanın bacak hareketindeki kısıtlılık onarıldı hem de ileride üreme fonksiyonlarında herhangi bir sıkıntının yaşanması testisin yerine yerleştirilmesiyle önlenmiş oldu” dedi.

Yapılan ameliyatın tıp literatüründe ender rastlanan bir operasyon olduğunu belirten Op. Dr. Mustafa Öksüz, “Ameliyatımız bilimsel anlamda değerli bulunarak İstanbul’da düzenlenen 36.Ulusal Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kongresinde bildiri olarak sunulmuştur ve kabul görmüştür” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı