REKLAMI GEÇ

PROF. ERGUR’DAN ‘ELVEDA SİGARA’ ÇAĞRISI

PROF. ERGUR’DAN ‘ELVEDA SİGARA’ ÇAĞRISI

PAÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Göksel Altınışık Ergur, dünyada her yıl tütün ürünlerine bağlı 7 milyon ölümün gerçekleştiğini söyledi, sigarayı bırakma çağrısı yaptı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Mart 2018 Çarşamba, 12:15

Her yıl 1-7 Mart günleri arasında kutlanan Yeşilay Haftası nedeniyle PAÜ Hastanesi Göğüs Hastalıkları Aanabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Altınışık Ergur’dan, tütün ürünleri kullanıcılarına yönelik önemli uyarılar geldi.

Yapılan çalışmaların sigara bağımlılığının ve buna bağlı ölümlerin, işsizlik oranının yüksek, gelir ve eğitim düzeyinin düşük olduğu koşullarda arttığına dikkat çeken Ergur, “Dünyada her yıl tütün kullanımına bağlı 7 milyon ölüm gerçekleşiyor” dedi.

Sigaranın insan sağlığının yanı sıra doğaya verdiği zararla da baş düşman olması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Göksel Altınışık Ergur, “Sürdürülebilir bir yaşam için  temiz sağlıklı bir çevre ve iklim koşulları gereklidir. Sigara izmaritleri, orman yangınlarının önemli nedenlerindendir. Ormansızlaşma, iklim değişikliğinin sebeplerinden biridir. Sigara dumanı iç ve dış ortam hava kirliliğine katkıda bulunur” dedi.

Ticari nargile sunumunun yasaklanmasını da isteyen Prof. Dr. Ergur, “Ülkemizde hızla artan tütün kullanımını, gençler arasında giderek artan sigara, nargile ve elektronik sigara salgınının azalması için, ticari nargile sunumunun yasaklanması, tütün endüstrisine teşviklerin kaldırılması gerekmektedir” dedi.

Bağımlıları sigarayı bırakarak yaşama sarılmaları konusunda uyaran Prof. Dr. Göksel Altınışık Ergur açıklamasını şöyle sürdürdü: ” Bu yıl da Yeşilay Haftası aracılığıyla, kronik akciğer hastalıkları ve akciğer kanseri başta olmak üzere bütün organların kanserlerinin oluşmasında olumsuz etkisi olduğu gösterilmiş, kalp ve damar hastalıklarının başlıca etkeni olan tütün ve tütün ürünleri kullanımının engellenmesi için devlet, sivil toplum kuruluşları, sağlık hizmeti veren birimleri ve medya kuruluşlarının el ele vererek ısrarcı bir mücadele yürütmelerinin önemine bir kez daha dikkat çekmek anlamlı olacaktır.

Yaşamdan hastalık ya da ölüm nedeniyle yitirilecek tek bir gün bile kabul edilemez. Koruyucu sağlık yaklaşımları, tedavi edici amaçlı yaklaşımlardan daha etkili ve daha ucuzdur. Bu yolla toplumsal eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına da ek bir kaynak elde edilebilir”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı