REKLAMI GEÇ

Rahim ağzı kanserine aşı önlemi

Rahim ağzı kanserine aşı önlemi

Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Çelik, rahim ağzı kanserine karşı kadınları uyararak, yılda bir kez yaptırılacak pap smear ile hastalığın erken teşhisinin mümkün olduğunu söyledi. Çelik, aşı ile bu hastalıktan korunmanın mümkün olduğunu belirtti.

/ DENİZLİHABER / 7 Ocak 2008 Pazartesi, 01:00

Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Çelik, rahim ağzı kanseri, belirtileri, nedenleri, rahim ağzı kanserinde erken tanı, pap smear, genital sigiller (kondilom) ve rahim ağzı kanseri aşısı hakkında bilgi verdi. Rahim ağzı kanserinin, rahim ağzındaki hücrelerin bazı etkenlerle farklılaşması, servikal intra epitelial noeplazi denilen kanser öncesi lezyonlara dönüşmesi süreci olduğunu kaydeden Çelik, belirtilerinin adet dışı kanamalar, cinsel ilişki sonrası kanama, menopoz sonrası kanama, artmış kokulu akıntı ve cinsel ilişki de ağrı olduğunu belirtti. Çelik, çok eşlilik, cinsel temasın erken yaşlarda başlaması, HPV (human papilloma virus) virüs enfeksiyonu, sigara, C ve A vitamini eksikliği, çok sayıda doğum ve sosyo-ekonomik düzey düşüklüğünün rahim ağzı kanserinin oluşmasını tetiklediğini söyledi.

“Rahim ağzı kanserine karşı aşı ile önlem alın”

Rahim ağzı kanserinin oluşmasında HPV virüsünün ana neden olduğunu kaydeden Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Çelik, bu virüsün cinsel temasla bulaştığı gibi kadınlarda genital sigillere (kondilom) neden olduğunu dile getirdi. Son yıllarda HPV virüsüne yönelik aşıların geliştirildiğini kaydeden Çelik, aşının şu anda 9-26 yaş arası kızlar ve kadınlarda koruma amaçlı kullanıldığını belirtti. Çelik, “Bu aşı 0, 2 ve 6. ay olmak üzere 3 doz yapılmakta olup koruyuculuk oranı yüksektir” diye konuştu.Dr. Çelik, rahim ağzı kanserinden korunmada ve erken teşhiste, ergenler için davranışsal eğitim, cinsellik hakkında bilgi, aşılama ve pap smear taramasının önemli olduğunu söyledi.

“Yılda bir kere pap smear yaptırın”

Bu hastalığın erken teşhisinde smear yatırmanın çok önemli olduğunu kaydeden Çelik, kadınların en az yılda bir kere rahim ağzı kanserinin olup olmadığını öğrenmek için smear yaptırmaları gerektiğini ifade etti. Çelik, “Smear yaptırmadan 24 saat önce cinsel ilişkiye girilmeli, vajinal duş alınmamalı. Ayrıca adet bitiminin hemen ardından smear aldırmak yanlış sonuç verebilir. Dolayısıyla smearın adet bitiminden 1 hafta sonra yapılması daha sağlıklı sonuç verir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı