REKLAMI GEÇ

RAMAZANDA BESLENMEYE DİKKAT

RAMAZANDA BESLENMEYE DİKKAT

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte yemek düzenimizde ve besinlerin içeriğinde değişiklikler oluşmaya başlar. İşte uzmanlardan Ramazan ayında beslenme tüyoları.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Haziran 2014 Pazar, 12:59

Ramazan ayında beslenme alışkanlıkları ile ilgili açıklama yapan Denizli TEKDEN Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Meryem Güç,“Her gün hamur işleri, hamur tatlıları, ağır yağlı yemekler yenmezken, ramazanda sofraların daha özenli ve çeşitli hazırlanması nedeniyle bu düzen bozulur. Bütün günün yükü bir öğüne sığdırılmaya çalışılır. Bunun yanın da sahura kalkılmadan oruç tutmak, kişinin hazmını zorlaştırır ve belli bir saatten sonra metabolizma daha da yavaşladığı için bütün yenilen besinlerin vücutta yağ olarak depolanmasına neden olur” dedi.

“Oruç tutmak sağlıklı kişiler içindir”
“Oruç tutmak sağlıklı kişiler içindir” diye konuşan beslenme ve diyet uzmanı diyetisyen Meryem Güç “Diyabet, kalp hastalığı, böbrek, sindirim sistemi vb. gibi rahatsızlıkları olan kişiler için önerilmemektedir. Diyabet hastalığının ana prensibi ara öğünlü beslenilip öğünlerin atlatılmamasıdır, çünkü uzun süren açlıklarda metabolizma hızı yavaşlar ve kişilerde hipoglisemi komaları gerçekleşebilir. Ayrıca gebelik ve emzirme döneminde uzun süre aç kalmak anne ve bebek için risk oluşturmaktadır” diye ekledi.

 

Sahur ve iftarda nasıl beslenmeliyiz?
Beslenme ve diyet uzmanı diyetisyen Meryem Güç,sahur ve iftarda hangi besinleri nasıl tüketmemiz gerektiği konusunda ipuçları verdi.

Güç,  “Ramazanda beslenmenin temel prensibi, sahur ve iftarda doğru beslenebilip kişinin o günü herhangi bir sağlık problemi, halsizlik, baş ağrısı gibi şikâyetlerden uzak kalarak atlatabilmesidir. Bunun için yapılması gereken şeyler aslında çok da zor değil, tek yapmanız gereken; sahuru sabah kahvaltısı gibi düşünüp ona uygun şeyler yemek olacaktır. İftarda ise, mideye uzun süren açlıktan sonra yüklenmek doğru değildir. İlk olarak 1 kase çorba, yanında birkaç zeytin, hurma, 1 dilim ekmekle açıp en az 15-20 dakikalık bir ara verin” önerisinde bulundu.

denizli-ramazanda-beslenme-önerileri-ic

Güç ayrıca, “Ana yemeğinizi, salatanızı, yoğurt, ekmek veya pilav, makarnanızı (bu miktar kişinin alması gereken kaloriye göre değişkenlik gösterir) alabilirsiniz.Tatlı olarak ağır hamur tatlılarını değil, sütlü tatlıları tercih ediniz. Sütlü tatlıların sindirimi diğer ağır hamur tatlılarına göre daha kolaydır. Yemeğin hemen arkasına değil en az yarım saat bir saat geçmiş olmasına dikkat edin. Daha sonraki saatleri ise meyve yanında biraz ceviz,fındık, badem ile değerlendirebilirsiniz.Ramazan deyince aklımıza ilk fırından çıkan sıcacık pideler gelir. Pide beyaz undan yapılır ve glisemik indeksi yüksektir, dolayısıyla uzun süre tok tutma özelliği yoktur. Bu nedenle sahur da pide yerine daha uzun süre tokluk sağlaması için tam buğday unundan yapılmış ekmekler tercih edilmelidir. Sahurda ayrıca basit karbonhidrat dediğimiz tatlılar, hamur işleri tercih edilmemelidir. Bu besinlerin özelliği kan şekerini çok hızlı yükseltip daha sonrasında ise şiddetli açlık nöbetlerinin açığa çıkmasına neden olmasıdır. Bu da iftarın çok yoğun geçmesine hatta kilo artışına neden olabilir” uyarısında bulundu. s

Ramazanda sıvı tüketimi nasıl olmalı?
Gün boyunca süren açlık nedeniyle sıvı ihtiyacının da artacağını belirten diyetisyen Meryem Güç, bu nedenle günlük en az 2-2,5 litre sıvı tüketmek gerektiğinin altını çizdi. Güç “Oruç tutarken sıklıkla karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de kişilerin uzun süren açlık nedeniyle fazla hareket etmekten, yorulmaktan tedirgin olmasıdır. Kişiler eğer yukarıda anlatılanlara dikkat ederse yorgunluk ve ağırlık hisleri azalmaya başlayacaktır ve kişi oruç tuttuğu süre boyunca kendini daha rahat ve huzurlu hissedecektir” dedi.

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı