REKLAMI GEÇ

Saç dökülmesi sorun olmaktan çıkıyor!

Saç dökülmesi sorun olmaktan çıkıyor!

Saçlarınız mı dökülüyor? Bu durum feci şekilde canınızı mı sıkıyor? Peki saçınızın dökülmesinin altındaki nedenleri biliyor musunuz? Saç dökülmesinden kurtulabilir misiniz? Tüm bu soruları Sena Eczanesi Sahibi Saç ve Cilt Uzmanı Eczacı Mukaddes Başdil’e yönelttik. Başdil’e göre saç dökülmesi kader değil ve genellikle bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Mayıs 2015 Pazartesi, 09:58

Saç her insanın dış görünümünde önemli faktörlerden biridir. Psikolojik olarak itibarın ve kendini iyi hissetmenin temelinde yatan dış görünüşten, her insanın bazı şikâyetleri vardır. Saç ile ilgili şikâyetler ise özellikle saç dökülmesi ve seyrekliği şeklinde görülür. Fiziksel olarak derinin bir uzantısı olan saçın, normal olmayan şekilde dökülmesi bir hastalık olabileceğinden, bu konu dermatologların ilgi alanına girmektedir. Ancak saçlar, vitamin ve nem eksikliği, aşırı işlem görmekten yıpranma, mevsim değişiklikleri gibi nedenlerle de dökülebilmektedir. Biz de saç dökülmesi ile ilgili merak edilenleri Eczacı Mukaddes Başdil’e sorduk.

ic-4

Sevinç Çağlayan: Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?

Ecz.Mukaddes Başdil: Saç dökülmesinin temelinde genetik faktörlerin yattığı bir gerçektir. Fakat tek neden bu değildir. Diabet, Anemi, Tiroid gibi hastalıklar saç dökülmelerinde önemli faktörlerdir. Ayrıca; kullanılan bazı ilaçlar, beslenme bozuklukları, yanlış uygulanan diyetler, saça sürekli uygulanan şekillendirici işlemler, gebelik veya doğum, psikolojik stres gibi etkenler de saç dökülmesine neden olabilmektedir.

ic-6

Sevinç Çağlayan: Saç dökülmesi her durumda tehlikeli midir?

Ecz.Mukaddes Başdil: Saçın günde 50-100 tel arası dökülmesi normal kabul edilir. Bu sayı, mevsim değişikliklerinde, özellikle bahar döneminde, biraz daha artış gösterir. Bu ortalamaların üzerinde aşırı bir dökülme var ise veya bölgesel ani bir dökülme görülmesi halinde konunun ciddiye alınması gerekmektedir.

Sevinç Çağlayan: Saç niçin dökülür?

Ecz.Mukaddes Başdil: Saç dökülmesi, doğal yenilenmenin bir parçasıdır. Saç tellerinin büyük bir çoğunluğu uzarken, bir kısmı dinlenme evresine geçer ve dökülerek kendini yeniler. Yenilenen saç daha sağlıklı ve güçlü büyüyecektir. Her şeyin bir ömrünün olduğunu göz önüne alırsak, her saç telinin de bir ömrü vardır. Önemli olan dökülen saç yerine yenisinin gelmesidir.

ic-2

Sevinç Çağlayan: Bahar aylarında saç dökülmesi niçin artıyor?

Ecz.Mukaddes Başdil: Güneş bahar aylarında etkisini daha çok göstermeye başladığı için, saç dökülme döngüsünü sağlayan hormonların salgılanmasını artırır. Hormonların salgılanması arttıkça da saç teli daha sık değişime ihtiyaç duyar. Mevsimsel dökülmelerde; havadaki nem miktarının artması, saçların daha sık yıkamaya başlanması, sulardaki klor oranları da etkilidir.

ic-8

Sevinç Çağlayan: Saç dökülmesi kadın ve erkeklerde niçin farklılık gösterir?

Ecz.Mukaddes Başdil: Saç dökülmesinin kaynağı ve ortaya çıkacak sonuçları kadın ve erkeklerde farklıdır. Erkek tipi saç dökülmeleri, antrogenetik olarak adlandırılan antrojen hormonunun (erkeklik hormonu) etkisi sebebiyle dökülmelerdir. Tabi ki bu saç dökülme tipi daha çok erkeklerde görülür fakat nadir durumlarda kadınlarda da erkek tipi saç dökülmesi görülebilir. Bu durum kadınlarda, erkeklik hormonunun fazlalığından kaynaklanır.
Ereklerdeki saç dökülmesi çoğu zaman genetik olarak tanımlanır. Ön saç bölgesinden başlayarak arkalara doğru dökülerek baş açılmaya başlayabilir ya da tepe kısmında dökülmeler olabilir. Bu dökülme şekli baba, dayı, anne, hala gibi yakınlardan genetik olarak geçer. Genetik dışındaki dökülmeler ise, bazı hastalıklar, kullanılan ilaçlar, beslenme bozuklukları, psikolojik stres gibi etkenlerden kaynaklanır.

Kadınlardaki, hormon bozuklukları sebebiyle görülen erkek tipi saç dökülmesinin haricindeki dökülmeler de yine hastalık, ilaç kullanımı, stres, hamilelik, doğum, mevsimsel geçişler gibi nedenlere bağlıdır.

ic-3

Sevinç Çağlayan: Saç dökülmesi önlenebilir bir problem mi?

Ecz.Mukaddes Başdil: Genetik saç dökülmelerinin engellenmesi pek mümkün olmamaktadır.
Hastalık ve ilaç kullanımına bağlı saç dökülmeleri ise, dermatoloji kapsamında incelenerek tedavisinin gerçekleşmesi veya ilaç kullanımının tamamlanması sonucunda bitmektedir. Hamilelik, doğum, strese ve mevsimsel değişikliğe bağlı dökülmeler de bu mevcut durumların sonlanmasına bağlı olarak biter. Vitamin ve nem eksikliğinden kaynaklı saç dökülmelerine, vücuttaki eksik vitaminin takviye edilmesi, saça gerekli nemi sağlayacak bakım ürünlerinin kullanılması ve gereksiz yere fazla işlem görmesinin sonlandırılması çözüm olacaktır.

ic-7

Sevinç Çağlayan: Saç bakımı ve dökülmeleri için önerileriniz nelerdir?

Ecz.Mukaddes Başdil: Öncelikle saçın doğal yapısını ve nem dengesini bozacak işlem ve durumlardan kaçınmak gerekmektedir. Aşırı kimyasal maddeye ve güneş ışınlarına maruz kalan saçın nem dengesi bozulur. Bu durumda kişilere önerebileceğim organik ürünler var. Bakanlık onaylı ve organik olan bu ürünler içinde; şampuan, saç kremi, onarıcı bakım kremi ve serumlar var. Remolent Forte, Organicum, Dercos Neogenic gibi kendi kullandığım ve hastalarıma da önerdiğim bu ürünler saç yapısına göre farklılık gösteriyor. Saçtaki seyreklik problemlerine, saç kökü hastalıklarına, saç dökülmelerine göre farklı ürün ve kullanım şekilleri tavsiye etmekteyim. Bu ürünlerin düzenli kullanımı saç köklerini uyararak, yeni çıkacak saçların sağlıklı olmasına yardımcı olur. Ayrıca kıl köküne ihtiyacı olan vitamin ve nemi sağlayarak yeni saç oluşumunu destekler. Saç kökünü uyaran ve besleyen bu tür bakım ürünleri saç dökülmelerini büyük oranda engellerken, dökülen saçların yenilenmesine de büyük katkı sağlar.

ic-9

Sevinç Çağlayan: Tavsiye ettiğiniz ürünlerin özellikleri nelerdir?

Ecz.Mukaddes Başdil: Hastalarıma tavsiye ettiğim ve hatta kendim de düzenli olarak kullandığım bu ürünler, öncelikle doğaldır. İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde, saçtaki toksinlerin atılmasını, protein sentezinin artmasını sağlar. Saç diplerindeki kılcal damarlarda kan dolaşımını artırır.
Özellikle Remolent Forte şampuan, içindeki polifenoller ve mikro besinler ile saçı güçlendirir. En son teknoloji ile üretilen procapil ve follicusan içerikli serumu ise saç dökülmelerinin önlenmesi için mutlaka tavsiye ediyorum.

ic-1

Saç dökülmesi ile ilgili detaylı bilgi aldığımız Ecz.Mukaddes Başdil, saç konusunda aldığı uzmanlık eğitimlerine dayanarak, herkesin sağlıklı ve istediği saçlara kavuşması için saçların uzman ellere emanet edilmesi gerektiğini söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı