REKLAMI GEÇ

Sağlığınızın düşmanını tanıyın

Sağlığınızın düşmanını tanıyın

Düşünen bir canlı olan insanoğlunun sağlığında bir dizi olumsuzluklar yaratan etmenlerin başına stres geliyor. Strese girdiğimizde beyin tüm vücuda ´savaş’ ya da ‘kaç´ mesajı gönderiyor. Tehlikeden korunmak için vücutta mekanizmalar devreye giriyor ve 7 ana değişiklik meydana geliyor.

/ DENİZLİHABER / 6 Nisan 2007 Cuma, 00:00

Kalp hücreleri enerji üretmeleri için gerekli besinleri göndermek üzere daha çok kan pompalamaya başlıyor. Kana daha çok oksijen sağlamak için solunum hızı artıyor. Beyne ve kaslara giden kan damarları daha çok oksijen, glikoz ve besin maddesi taşınabilmesi için genişliyor.
Dalak daha çok kan üretmeye başlıyor. Vücut “herhangi bir kazayla karşılaşabilirim” endişesiyle kanın pıhtılaşma yeteneğini artırıyor. Karaciğer ve iskelet kasları daha çok enerji sağlaması için kana ekstra glikoz salıyor. Göz bebekleri daha iyi görebilmek için büyüyor. Enerjinin sadece kaslar ve beyin tarafından kullanılabilmesi için sindirim yavaşlıyor ve sindirim enzimlerinin salgılanması duruyor.
Stres uzun sürdüğünde bu değişiklikler vücuda zarar vermeye başlıyor. Örneklerle stres sağlığın bir numaralı düşmanları arasında gösterilirken, hayatınızdan zaman çalıyor. Yaşlanma sürecinde büyük etkileri olan stres maruz kalınan orana göre, daha beyaz saçlar, kalın yüz çizgileri, cilt bozuklukları, çeşitli hastalıklar ortaya çıkıyor. Korunmak için gerekirse uzman desteğinin de mutlaka alınması gerektiğine dikkat çekilen stres, kısa dönemde tedbirinin alınmaması halinde ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceği belirtiliyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı