REKLAMI GEÇ

Kılınçarslan: Sağlık için hareket edin

Kılınçarslan: Sağlık için hareket edin

Denizli Halk Sağlığı Müdürü Dr. Veli Kılınçarslan, “Halk Sağlığı Haftası” dolayısıyla yayınladığı mesajda, hareketsiz yaşamın bir çok hastalın nedeni olduğu belirterek, “Sağlık için hareket edin” çağrısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Eylül 2015 Perşembe, 13:10

Her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan “Halk Sağlığı Haftası’ ile ilgili açıklama yapan Denizli Halk Sağlığı Müdürü Dr. Veli Kılınçarslan, “Halk sağlığı açısından en önemli amacımız, vatandaşlarımızın sağlığını hastalanmadan önce koruyabilmek, basit tedbirler ve önlemlerle doktora, ilaca gereksinim duymadan sağlık sorunlarını atlatabilmesini sağlamaktır” dedi. 

“HER YIL 35 MİLYON KİŞİ ÖLÜYOR”
Kalp damar hastalıkları, kanser, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıklarından her yıl dünyada 35 milyon kişinin hayatını kaybettiğini dikkat çeken Kılınçarslan, “Oysa bulaşıcı olmayan bu hastalıklar önlenebilir niteliktedir. Kalp hastalıklarının, inmelerin, tip 2 diyabetin yüzde 80’i ve kanserlerin üçte birinden fazlası sağlıklı hayat tarzı benimsenerek önlenebilir. Bunun için tütün ve alkol kullanmamak, sağlıklı beslenmek, fiziksel hareketliliği artırmak gereklidir.
Özellikle fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6’sından sorumludur. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25’inin, diyabetin yüzde 27’sinin ve kalp hastalığının yüzde 30’unun ana nedeni fiziksel hareketsizlik olarak gösterilmektedir” dedi.

“OBEZİTE ALARM VERİYOR”
Obezitenin önde gelen nedenlerinden birinin de fiziksel hareketsizlik olduğunu belirten Kılınçarslan, obezitenin eğilimi özellikle çocuklarda alarm verici düzeye geldiğini belirterek, “Sağlık için hareket edin” çağrısında bulunan Kılınçarslan, açıklamasını şöyle devam etti:
“Ülkemiz genelinde kadınların yüzde 87’sinin, erkeklerin ise yüzde 77’sinin yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmadığını tespit ettik” dedi

SAĞLIK İÇİN HAREKET EDİN
Denizli halkına sağlık için her gün 30 dakika  fiziksel aktivite yapmalarını öneren Kılınçarslan, şunları söyledi: “Depresyonun azaltılması, kemik sağlığı, kas kuvveti ve kalp-solunum kapasitesinin geliştirilmesi için yetişkin bireylerde her gün en az 30 dakika orta şiddetli fiziksel aktivite yapılmasını öneriyoruz. Orta şiddetli aktivitelere örnek olarak; hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi, yavaş tempoda bisiklet sürmek verilebilir.
5-17 yaş grubu ise her gün en az 60 dakika orta şiddetliden şiddetliye doğru giden fiziksel aktivite yapmalıdır. Ancak şunu unutmamak gerekir, fiziksel aktivitenin sağlığı koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için aktivitenin planlı, tekrarlı ve düzenli olarak yapılması gerekir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı