REKLAMI GEÇ

Sağlık Müdürü’nden o olaylara ilişkin açıklama

Sağlık Müdürü’nden o olaylara ilişkin açıklama

Denizli’de 11-14 Mayıs tarihleri arasında yüzlerce kişinin bulantı, kusma ve karın ağrısı şikayetiyle hastanelere akın ettiği toplu zehirlenme olayıyla ilgili olarak İl Sağlık Müdürü Şükrü Arpacı’dan yazılı açıklama geldi. “Aldığımız numuneleri inceledik, su temiz, gıdalar da sağlıklı” diyen Arpacı, hastane acil servislerini alarma geçiren rahatsızlıklarla ilgili birçok “muhtemel neden” sıraladı. Ortaya somut bir bulgu koyamayan Arpacı, vatandaşa “Ellerinizi yıkayın” tavsiyesinde bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Mayıs 2015 Cuma, 17:07

Denizli’de 11-14 Mayıs tarihleri arasında Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalardan, Denizli Adliyesi’nden ve evlerden yüzlerce vatandaş, karın ağrısı, bulantı ve kusma şikayetiyle hastanelere başvurdu. 

İl Sağlık Müdürlüğü, o dönem toplu zehirlenmelerin yaşandığı fabrikalar ve adli yemekhanesinden gıda numuneleri, şehir şebekesinden de su numuneleri alındı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, kentte paniğe yol açan toplu rahatsızlanma vak’alarıyla ilgili incelemenin tamamlandığını yazılı bir açıklama ile duyurdu. Arpacı açıklamasında gıda ve su numunelerinde sağlıksız bir durum tespit edilmediğini belirtti.
Açıklamada, rahatsızlıkların neden kaynaklanmış olabileceğine ilişkin birçok olasılık sıralayan Dr. Arpacı, vatandaşlara kişisel temizliklerine dikkat etmeleri uyarısında bulundu.

İşte Sağlık Müdürü Arpacı’nın çok ayrıntılı ama böylesine önemli bir olayın nedeninin tespit edilemediğinin itirafı niteliğindeki o açıklaması…

İlimizde 11-14 Mayıs 2015 tarihlerinde hastane acil servislerine bulantı, kusma, karın ağrısı bulgu ve belirtileri ile başvuran vatandaşlarımız olmuş bunun üzerine İl Sağlık Müdürlüğümüz, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından konu ile ilgili gerekli incelemeler ve çalışmalar aynı gün başlatılmıştır.

Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce şehrin farklı noktalarından ve uygun görülen yerlerden incelenmek üzere su numuneleri alınmış, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz tarafından ise ilgili işletme ve kuruluşlardan gıda numuneleri alınarak tahlil için laboratuvarlara yönlendirilmiştir.

Yapılan incelmelerin sonucunda şehir suyumuzda ve alınan gıdalarda herhangi bir mikroorganizmaya rastlanmamıştır. Şehir şebeke suyumuz “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik” hükümlerine göre uygun ve içilebilir kalitede olduğu görülmüştür. Vatandaşlarımızda meydana gelen bu bulguların şehir suyu veya gıdadan kaynaklanmadığı anlaşılmıştır. O tarihten bu yana bu tür şikayetler ile hastanelerimize müracaat eden vakalarda azalma gözlenmiştir. Ayrıca bu tür vakalar ile ilgili 2014 yılı sağlık verilerimiz incelendiğinde bu dönemde ortaya çıkan vakalarda önemli bir artış olmadığı anlaşılmaktadır.

Ancak şunu belirtmekte ve halkımızı bu konuda bilgilendirmekte fayda görüyorum. Hava olaylarındaki ani değişiklikler, hava sıcaklığında yaşanan artışlar, su baskınları; ishal, bulantı, kusma bazen ateş belirtileri ile kendini gösteren gastroenterit gibi hastalıkların oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Hava ve çevre şartlarının değişmesi ile birlikte temizlik kurallarına dikkat edilmemesi bu tür rahatsızlıkların bir anda yayılmasına sebep olabilmektedir.

Çevremiz ile birlikte ev, okul, iş yeri ve diğer kapalı ortamların temizliği, bakımı sağlığımız için son derece önemlidir. Bu konuda bir diğer önemli unsur da; “Kişisel Temizlik Kuralları”dır. Kişisel temizliğimize hem kendi sağlığımız hem de toplum sağlığı için daha fazla dikkat etmeliyiz. Bunun en basit yöntemi de doğru bir şekilde el yıkama alışkanlığına sahip olmaktır. Gastroenterit, grip gibi birçok hastalığı bu basit yöntemle önleyebiliriz. Ayrıca gıdaların temizliği, uygun koşullarda saklanması, hazırlanması ve tüketilmesi bir başka önemli konudur. Özellikle yaz mevsiminde gıdaların daha çabuk bozulduğu unutulmamalıdır.
Toplumumuzun sağlığı için Müdürlüğümüz ile birlikte ilgili diğer tüm Kurumlar gerekli çalışmaları hassasiyetle yürütmektedirler.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

ANONS

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı