REKLAMI GEÇ

Sağlıklı yaşam için böbreklerinizi koruyun

Sağlıklı yaşam için böbreklerinizi koruyun

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Belda Dursun,böbrek yetersizliğiyle karşı karşıya kalınmaması için gereksiz ilaç kullanımından kaçınılmasını, aşırı tuzlu ve yüksek kalorili beslenme şeklinin terk edilmesini, düzenli egzersizin bir yaşam biçimi olarak benimsenmesini önerdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Mart 2015 Perşembe, 15:25

Prof. Dr. Belda Dursun, Böbrek Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, son yıllarda kronik böbrek yetmezliğinin tüm dünyada adeta bir salgın şeklinde artış göstererek ciddi bir sağlık sorunu haline geldiğine dikkati çekti.

denizli-dunya-bobrek-gunu-ic

Kronik böbrek hastalığına, yol açan nedenlerin başında diyabet, yüksek tansiyon, nefritler, kistik böbrek hastalıkları, idrar yollarında taş veya tıkanıklık geldiğini belirten Prof. Dr. Dursun, şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp hastalığı, şişmanlık, ileri yaş, ailede böbrek hastalığı öyküsü, sigara ve sık ağrı kesici ilaç kullanımının kişiyi böbrek hastalığı açısından yüksek riskli hale getirdiğini vurguladı.

Kronik böbrek hastalığının çoğu kez belirti vermeden sinsi bir şekilde son döneme, diyaliz aşamasına ilerlediğini kaydeden Prof. Dr Dursun, “Bu nedenle riskli kişiler başta olmak üzere herkesin düzenli olarak sağlık taramasından geçmesi, basit kan ve idrar testi ile böbrek fonksiyonlarını kontrol ettirmesi önemlidir. Erken teşhis ve tedavi edilemeyen kronik böbrek hastalığı son dönem böbrek yetmezliğine ilerlemekte, bu aşamada ise diyaliz ve böbrek nakli tedavileri gündeme gelmektedir.” dedi.

Prof. DR. Berna Dursun, kronik böbrek yetmezliğine karşı en etkin tedavi yönteminin bu rahatsızlığa yol açan etkenlerin ortadan kaldırılması olduğunu ifade ederek,“Kronik böbrek hastalığının önlenmesinde toplumun tüm katmanlarına sorumluluk düşmektedir. Özellikle çocukluk ve gençlik dönemindeki bireylerde hipertansiyon, şişmanlık ve şeker hastalığının önlenmesi son derece önemlidir” diye konuştu.

Prof.Dr.Dursun, böbrek sağlığı için gereksiz ilaç kullanımından kaçınılmasını, aşırı tuzlu ve yüksek kalorili beslenme şeklinin terk edilmesini, kilo kontrolünün sağlanmasını, daha sağlıklı beslenme yöntemlerinin ve düzenli egzersizin bir yaşam biçimi olarak benimsenmesini önerdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı