REKLAMI GEÇ

Sağlıklı Yaşamak ve Yaşlanmak mümkün

Sağlıklı Yaşamak ve Yaşlanmak mümkün

İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mahmut Tekin, sağlıklı yaşlanmanın, yaşlılık döneminde yaşam kalitesini yüksek tutmanın mümkün olduğunu belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Ekim 2014 Çarşamba, 10:30

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mahmut Tekin, “Yaşlılarımız; geçmişimizin tecrübelerini bugünlere aktaran, milli kültür ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan yaşamımızdaki en kıymetli hazinelerdendir. Saygı ve itibar görmeyi hak eden yaşlılarımızın toplumla bütünleşmelerini ve yaşama bağlı kalmalarını sağlamak, ömrünün büyük bir kısmını topluma ve ülkeye hizmetle geçirmiş bu kişilere, minnet ve şükran duygularımızın bir göstergesi olacaktır” dedi.

Yaşlıların mutlu bireyler olabilmeleri için sağlıklı olmalarının büyük önem taşıdığını belirten Tekin, sağlıklı yaşamak ve yaşlanabilmek için bazı önerilerde bulundu.

mahmut-tekin

İşte Tekin’den sağlıklı yaşam ve yaşlılık için tavsiyeler:
Kas ve kemiklerinizi takviye edin. Düzenli egzersiz ve hareketli bir yaşam tarzı benimsenmelidir. Yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini alınmalıdır.
Damarların yaşlanmasına izin vermeyin. Kolestrol, kan şeker, trigliserit, ürik asit ve homosistein seviyelerini izleyin. Kan basıncını kontrol altında tutun.Daha çok egzersiz ve daha az stresi alışkanlık hâline getirin.
Dengeli beslenin. Az yiyin, çok su için. Kaliteli besin değeri yüksek besinler tüketin. Hayvansal yağları daha az, bitkisel yağları daha çok kullanın.
Ağız bakımına özen gösterin. Dişlerinizi düzenli fırçalayın. Yılda en az iki defa diş hekimine kontrole gidin.
Bağışıklık sistemini güçlü tutun. Gerekli aşıları yaptırın. Düzenli uyuyun, egzersiz ve dinlenmenin bağışıklık sisteminizi güçlendirici yararlarından faydalanın.
Bunlardan uzak durun. Alkol, kafein, beyaz un ve tuzu az tüketmek gerektiğini unutmayın.
Sigaradan ve sigara dumanından sakının. Sigara içmeyin. Çevrenizde sigara içilmesine engel olun. Sigara içilmeyen yerleri tercih edin.
Belleğinizi güçlü tutun. Belleği zayıflatan her şeyden uzak durun. Yeni şeyler öğrenmeye açık olun. Öğrenici hobiler edinin.
Gereksiz yere ilaç kullanmayın. İlaçları sadece gerekli olduğunda kullanın.Yüksek dozda ve uzun süreli ilaç kullanımının yaşlılığı artırdığını unutmayın.
Kazalardan korunun. Yaşlılık döneminde kazalar sık görülen sorunlar arasındadır. Bu kapsamda özellikle ev içi ortam koşullarının uygun hale getirilmesi önemlidir.
Yaşlılarımızın ileri yaşlarında da yaşamdan zevk alabilmeleri, toplumun sosyal, politik, ekonomik aktivitelerine katılabilmeleri ve sorunlarının çözümü, tek başına devletimizin değil; toplum olarak hepimizin sorumluluğudur. Bu nedenle tüm resmi kurumlarımızın, halkımızın ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının sürekli dayanışma içinde olması önemlidir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı