REKLAMI GEÇ

SAĞLIKTA ŞİDDETE HAYIR

SAĞLIKTA ŞİDDETE HAYIR

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı 11 sağlık tesisinde “28 Nisan Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü” nedeniyle stantlar kuruldu, hasta ve hasta yakınlarına ‘Sağlık Çalışanlarına Şiddete Son’ konulu broşürler dağıtıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Nisan 2016 Perşembe, 17:45

Sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi ve toplumda farkındalık yaratılması için ilan edilen “28 Nisan Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü” nedeniyle Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı 11 sağlık tesisinde gün boyu etkinlikler gerçekleştirildi.

Kurulan stantlarda hasta ve hasta yakınlarına ‘Şifa Veren Ellere Zarar Vermeyin’, İlk Nefeste ve Son Nefeste Her Zaman Yanınızda Olan Sağlık Çalışanına Şiddete Son!’ gibi sloganlar ile sağlık çalışanına uygulanan şiddet olayının hukuki cezaları ile ilgili bilgilerin yer aldığı broşürler dağıtıldı.

denizli-saglikta-siddete-hayir-statlari-3

“KENDİNİZİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YERİNE KOYUN”
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk, ‘28 Nisan Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü’nde bu konuya dikkat çekmek istediklerini belirterek, 11 sağlık tesisinde hastalar ile hasta yakınlarına ulaştıklarını, farkındalık yaratmaya çalıştıklarını ifade etti.

Öztürk, “Şiddet sorunu evrensel bir sorundur, fakat sağlık çalışanlarına karşı yöneltilen şiddet, diğer meslek gruplarına göre daha yüksek oranda gerçekleşebilmekte ve sağlık hizmetinin verildiği her alanda şiddetle karşılaşılabilmektedir. Ne yazık ki sağlık kurumlarında yaşanan bu olaylar tüm sağlık çalışanlarını derinden üzmekte, endişelendirmekte ve motivasyonlarını düşürmektedir. Denizli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği olarak sağlık çalışanlarına yapılan bu saldırılardan dolayı bizlerde büyük üzüntü içindeyiz. Bu yüzden kurum olarak tüm sağlık tesislerimizde bu konuya dikkat çekmek amacıyla stantlar kurduk. Vatandaşlarımıza ‘Sağlık Çalışanlarına Şiddete Hayır’ sloganları ve şiddet olaylarının hukuki cezaları ile ilgili bilgilerin yer aldığı broşürler dağıttık. Umuyoruz ki artık sağlıkta şiddet olayları son bulur ve hiçbir çalışma arkadaşımız şiddete maruz kalmaz. Bu şiddet olaylarının yaşanmaması için tüm halkımızdan kendilerini sağlık çalışanlarımızın yerine koymalarını, empati yapmalarını rica ediyorum” diye konuştu.

SAĞLIKÇIYA ŞİDDETİN YASAL BOYUTU
Sağlık hizmeti sunumu sırasında veya bu görevlerinden dolayı işlenen fiillerin, ilgili sağlık kurum ve kuruluşunun yöneticisi tarafından derhal adli mercilere bildirilmesi gerektiğini vurgulayan Genel Sekreter Uz. Dr. Berna Öztürk, yaşanan herhangi bir şiddet olayında izlenecek yolu da anlattı.

denizli-saglikta-siddete-hayir-statlari-2

Öztürk, “Kamu görevlilerine karşı işlenen şiddet olaylarının takibi şikâyete bağlı olmadığından, ilgili personelin şikâyetinin olup olmadığına bakılmaksızın yöneticiler olayı mutlaka adli mercilere intikal ettirmelidir. Bu suçlarda şikayet olmasa dahi ilgili kurum ve kuruluşun yöneticisi tarafından öğrenilmesi halinde fiilin işlendiği yerdeki Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç bildirilmelidir. 24 saat süreyle açık Bakanlığımızın “113” numaralı ihbar hattına da, bizzat ilgili sağlık kurum ve kuruluşunun yöneticisi veya kendisine yetki devredilen sorumlusu tarafından derhal bildirim yapılmalıdır. Diğer yandan şiddete uğrayan sağlık çalışanı tarafından da “113” numaralı telefona doğrudan bildirim yapılabilmektedir. Ayrıca “www.beyazkod.saglik.gov.tr” adresinde bulunan “Beyaz Kod Bildirim Formu” doldurulmalıdır” diye konuştu.

denizli-saglikta-siddete-hayir-statlari-1

Genel Sekreter Uz. Dr. Berna Öztürk son olarak sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçilmesinde, sağlık çalışanı ile hasta ve hasta yakını iletişiminin güçlendirilmesinde sağlık tesislerindeki Hasta Hakları Birimlerinin ve Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimlerinin işlevlerinin öneminin büyük olduğunu söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı