REKLAMI GEÇ

Serinlemek isterken sağlığınızdan olmayın

Serinlemek isterken sağlığınızdan olmayın

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Şengül Yılmaz, kulak tıkanıklığı ve enfeksiyonuna karşı uyarılarda bulundu. Yılmaz, klima bakım ve sıcaklık ayarının iyi yapılması gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Temmuz 2018 Perşembe, 14:44

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Şengül Yılmaz, yaz sıcaklarında serinlemek için tercih edilen havuz ve denizlerde meydana gelen kulak tıkanıklığı ve enfeksiyonuna karşı uyarılarda bulundu. Yılmaz, klimalar nedeniyle yaz aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının da yaşandığını belirterek klima bakım ve sıcaklık ayarının iyi yapılması gerektiğini söyledi.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Şengül Yılmaz, yaz aylarının gelmesiyle artan terleme ve kulakların havuz, deniz, sık duş alma nedeniyle suya daha çok maruz kalması ile kulak kirine bağlı tıkanıklıklar ve kulak enfeksiyonlarının arttığını vurguladı. Yılmaz, “Dış kulak yolundaki kulak kiri suyu emerek şişer ve kulak tıkanıklığına neden olur. Ayrıca dış kulak yolunun uzun süre nemli kalması ciltte yaşayan bakteri ve mantarlar için uygun üreme ortamı sağlar. Hastanın kulağını sert bir cisimle kaşıması veya kurcalaması dış kulak yolu cildinde çiziklere neden olur ve buradaki mikroorganizmalar cilt altı dokuya geçerek enfeksiyon oluşturur. Enfeksiyonun oluşmasında maruz kalınan suyun kirli olması, dış kulak yolu cildinde daha önceden bir problem olması da etkilidir. Enfeksiyon oluşumuyla hastanın kulak ve çevresinde şiddetli ağrı, kulakta tıkanıklık, işitme kaybı, kaşıntı, akıntı, ateş, aynı taraf kulak çevresi ve boyunda lenf bezi şişlikler oluşur. Bu durumu önlemek için temiz havuz ve denizin tercih edilmesi, kulaklara sert cisimler sokularak kurcalanmaması önerilir” dedi.

KLİMALARA DİKKAT
Sıcaklığın yüksek olduğu yaz aylarında, yüksek ayarda çalışan klimalı serin ortamdan çıkıp bir anda sıcak havayla temas edilmesi ve vücudun sık sık bu ısı değişimine maruz kalması nedeniyle yaz aylarında da solunum yolu enfeksiyonlarının görüldüğünü belirten Dr. Şengül Yılmaz, klima kullanımı konusunda uyarılarda bulundu. Yılmaz: “Burun içinde ‘konka’ denilen burun etleri ısı değişiminden etkilenir ve şişer. Hastada ani burun tıkanıklığı ve akıntı gibi nezle bulguları oluşur. Ayrıca filtre bakımları iyi yapılmamış klimalar içlerinde yerleşmiş olan bakteri, virüs ve mantarları ortama yayarlar. Savunma sistemi zayıflamış olan insan vücudunda bu mikroorganizmaların yol açtığı grip, bronşit, zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları oluşur. Bu durumu engellemek için klimaların bakımlarının aksatılmaması, ortam sıcaklığının hızlı ve çok düşürülmemesi önerilir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı