REKLAMI GEÇ

SMS tıpta da yerini buldu

SMS tıpta da yerini buldu

Cep telefonları ile gönderilen yazılı mesajlar (SMS), tıpta da yerini aldı. SMS hastalığı olarak bilinen hastalık, cep telefonu ile çok sık mesaj (SMS) yazanlar, öğrenciler, temizliği çok seven aşırı titiz bayanlar, bilgisayar kullanıcıları ve sekreterlerde görülüyor.

/ DENİZLİHABER / 18 Mart 2008 Salı, 01:00

Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Beşir Türkmen, hastalıkla ilgili bilgi verdi. Türkmen, “Kasların kemiğe yapışma yeri tendon olarak adlandırılır. Tendonu saran bir kılıf mevcuttur. Tendon, bu kılıf içinde hareket eder. Tenosinovit( SMS Hastalığı), tendon kılıfının iltihabıdır. Bu duruma genellikle tekrarlayan ufak zedelenmeler yol açar. Seyrek olarak bu durumu enfeksiyonlar izler ve tendon kılıfının içinde dışardan elle pek hissedilmeyen bir sıvı birikimi olur. Bu durum kendini ağrı, iğnelenme ve aşırı duyarlılıkla belli eder. Klinik olarak, el başparmağının açılıp kapanmasında kısaca otostop işareti yapılınca başparmak ve el bileği bölgesinde yanıcı ve batıcı bir ağrı olduğu görülür. Cep telefonu ile çok sık SMS yazanlar, öğrenciler, temizliği çok seven aşırı titiz bayanlar, bilgisayar kullanıcıları ve sekreterlerde çok sık rastlanır” diye konuştu.

Uzman Dr. Türkmen, tedavi yollarını ise şöyle anlattı: “Hasta; el baş parmağını aşırı kullanmaması konusunda bilgilendirilmeli, cep telefonu ile çok sık SMS yazması azaltılmalı, cep telefonundaki bozuk tuşlar değiştirilmeli ve mesaj yazmak için başparmak zorlanmamalıdır. Bozuk tuşlar yenisi ile değiştirilmeli veya temizletilmelidir. 10 gün süreyle el başparmak için geliştirilen el ve başparmak ateli (spica istirahat ateli) kullanılarak, el ve başparmak istirahate alınmalıdır. Tedaviden bir sonuç alınamazsael baş parmağına kortizon iğnesi yapılır. Medikal tedavi yetersiz kalırsa cerrahi ameliyat teknikleri kullanılarak tendon gevsetme yöntemleri uygulanabilir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı