REKLAMI GEÇ

Türkiye’ye örnek OSGB Denizli’den

Türkiye’ye örnek OSGB Denizli’den

Denizli’de yerleşik iş sağlığı ve iş güvenliği firması Çınar Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB), Türkiye’ye örnek oldu. Hizmetlerinde kaliteyi ön planda tutan Çınar OSGB, ISO 9001:2008’den sonra OHSAS 18001:2007 kalite belgesini de alarak, Türkiye’de sektöründe iki belgeye sahip tek firma unvanını elde etti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Temmuz 2014 Çarşamba, 10:18

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından, can kayıplarıyla sonuçlanan tüpgaz patlamaları ve yangınlar, dikkatleri bir kez daha iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda alınan önlemlere çevirdi. Bu tür olayların iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda faaliyet gösteren firma sayısının kartopu gibi büyüdüğü bir dönemde meydana gelmesi, firmaların yetkinliğiyle ilgili de tartışma başlattı.

KALİTEDE 2 BELGEYE SAHİP TEK FİRMA
ic-flamalarAncak, zorunluluk olmadığı halde kalite yönünden kendisini bağlayan firmalar da var. Bunlardan en dikkat çekeni de Denizli Çınar OSGB oldu. Çınar OSGB, bir süre önce ISO 9001:2008 alarak sektörün Denizli’deki çıtasını yükseltti. Firma şimdi de OHSAS 18001:2007 kalite belgesini aldı. Böylece Türkiye’de hem ISO 9001:2008, hem de OHSAS 18001:2007 kalite belgesine sahip “tek firma” olma unvanını elde etti.

DENİZLİ’DE ÇITA ARTIK ÇOK YÜKSEKLERDE
Denizli Çınar OSGB Kalite Temsilcisi ve İş Güvenliği Uzmanı Aylin Peker, hizmetlerinde kaliteden ödün vermediklerini, daha önce ISO 9001:2008 kalite belgesini alarak iş sağlığı ve güvenliği sektöründe Denizli’de ilke imza attıklarını,buna iş sağlığı ve güvenliği alanında referans olan bir başka belge OHSAS 18001:2007’yi ekleyerek öncülük görevini sürdürdüklerini, Türkiye’de bu iki belgeye sahip ilk ve tek ortak sağlık güvenlik birimi olarak çıtayı çok yükseğe koyduklarını söyledi.

İŞ GÜVENLİĞİ KÜÇÜMSENMEYECEK KADAR ÖNEMLİ
İş kazalarının sık sık gündeme geldiği bugünlerde Denizli Çınar OSGB nin Türkiye ‘ye örnek bir çalışmaya imza attığını vurgulayan Peker, “Bu iki kalite bayrağını taşımaktan gurur duyuyoruz.
İlimizde de son yaşanan olaylar göstermiştir ki, birçok işletmenin yük olarak algıladığı iş güvenliği risk değerlendirilmeleri küçümsenmeyecek kadar önemlidir” dedi.

ic-yetki-belgesi

İŞYERİ GÖRÜLMEDEN RİSK DEĞERLENDİRME HAZIRLANIYOR
Risk değerlendirme raporunun küçümsenmemesi gerektiğinin altını çizen Peker, “Zaman zaman sadece çok ucuz olduğu için tercih edilmiş firmalarca yapılmış risk değerlendirmelerinin işyeri görülmeden bile hazırlandığına tanık oluyoruz.Hatta ‘kopyala yapıştır’ şeklinde, eldeki hazır matbu çalışmadan sadece firma ismi değiştirilerek yapıldığına bile şahit olduk.dolayısı ile bu tür risk değerlendirmelerinin hazırlanış amacından çok uzak olduğunu üzülerek görüyoruz” diye konuştu.

“ULUSLARARASI STANDARDI BENİMSEDİK”
İşyeri sahiplerine hizmet alırken tercih edecekleri firmada düşük fiyatla iş yapmayı değil, yasanın zorunlu kıldığı hizmeti sunacak firmaları tercih etmelerini öneren Peker, “Çınar OSGB olarak, ilimizde ve ülkemizde kalite standartlarını yasal olarak hiçbir zorunluluğumuz olmamasına rağmen artırmaya karar verdik. Tüm Çınar OSGB çalışanları da bu uluslararası standartları benimseyerek büyük bir özveri ile görevlerini yapmaktalar.Bu anlamda kurumsal firmalar, iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışma yapacakları kurumu seçerken artık sözünü ettiğimiz kalite standartlarını aramaktalar” ifadesini kullandı.

PROAKTİF ÇÖZÜMLER
Günümüzde kuruluşlardan beklentiler artığına da işaret eden Peker, “Artık sadece iyi mal veya hizmeti ucuza sunmak ve ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ile sunulan bu ürünü güvence altına almak yetmemektedir” diyerek, şunları kaydetti:

“Beklenti, kuruluşların ürün veya hizmeti üretirken çevreye saygılı olmaları, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önlemleri almaları ve sosyal sorumluluklarını yerine getirmeleri yönündedir. İster üretim isterse hizmet sektöründe olun, işinizi çalışanlar için sağlıklı ve güvenli hale getirmeniz kanunlarca zorunludur. OHSAS 18001, bu zorunluluğu yerine getirmemize yardımcı olacak yeni, tetkik edilebilir ve uluslararası tanınan bir seridir. OHSAS 18001, ISO 9001 ile benzer yaklaşımda sürekli ve proaktif çözümler getirir. OHSAS 18001’in amacı; güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamının yönetilmesi, kanunlara ve yönetmeliklere cevap verilmesidir.”

Denizli Çınar OSGB Kalite Temsilcisi ve İş Güvenliği Uzmanı Aylin Peker, hizmetleriyle ilgili daha geniş bilginin www.cinarosgb.com adresinden sağlanabileceğini sözlerine ekledi.

ic-ivir-zivir

ISO’NUN TANIMI
ISO International Organization For Standardizasyon’un kısa yazılışıdır. Yani uluslararası standardizasyon örgütünün oluşturduğu bir kalite yönetim standardıdır. ISO 9001 Belgesi ise; ilgili kuruluşun ürün veya hizmetlerini uluslararası kabul görmüş bir yönetim sistemine uygun olarak sevk ve idare edilen bir yönetim anlayışının sonucunda ortaya konduğunu, dolayısı ile kuruluşun ürün ve hizmet kalitesinin sürekliliğinin sağlanabileceğinin bir güvencesini belirler.

ic-ıso-9001ISO 9001 NEDİR?
ISO 9001, Kalite Yönetim Sistemleri’nin kurulması esnasında uygulanması gereken şartların tanımlandığı ve belgelendirme denetimine tabi olan standarttır. Bu amaçla verilen belgenin adıdır.

OHSAS 18001
OHSAS 18001, BSI (British standarts Institute) tarafından yayınlanmış olan “iş sağlığı ve güvenliği” standardıdır.
OHSAS 18001; ISO 9000 ve ISO 14000 gibi diğer uluslararası standartlardan farklı olarak, bazı ulusal standart kuruluşları ve belgelendirme kuruluşlarının birlikte çalışmasıyla gerçekleştirilmiştir ve bir ISO standardı değildir.OHSAS 18001, kuruluşların ürün ve hizmetlerinin güvenliğinden çok çalışanın sağlığına ve işin güvenliğine yönelik bir standarttır.
OHSAS Belgesi’nde, “Adı geçen kuruluş aşağıda belirtilen kapsamda bir yönetim sistemi yürürlüğe koymuş ve uygulamakta olup, ilgili standarda uygunluğu ALBERK QA (TÜRK AK AKRADİTE)teknik tarafından onaylanmıştır” yazmaktadır

ic-ohsasOHSAS 18001’İN FAYDALARI
-Sistematik bir yaklaşımla, kuruluşun İş Sağlığı ve İş Güvenliği ile ilgili risklerini kontrol altına alır.
-Sürekli gelişme prensibi ile kuruluşları İş Sağlığı ve İş Güvenliği konularında gelişmeye yönlendirir.
-Jenerik bir standarttır, her boyuttaki, her sektördeki kuruluşun ihtiyaçlarına cevap verebilir.
-ISO 9001 ‘e entegre bir sistem kurulabilmesi avantajı ile doküman, çaba, sistem tasarrufu sağlar.
-Geçerli kanun ve yönetmeliklere uyumu güvence altına alır.
-Çalışanlarla ilgili iş kazaları, meslek hastalıkları ve iş gücü kaybı azalır.
-Kaza maliyetlerini düşürür.
-Çalışanlarda motivasyonu arttırır.

Yorumlar

gülnur oymak   -  Bağlantı 16 Temmuz 2014, 23:56

Ailemizin çalışkan gelin kızımız gururumuz başarılarının devamını diliyoruz….

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı