REKLAMI GEÇ

Ultrasonografi eşliğinde botoks

Ultrasonografi eşliğinde botoks

PAÜ Hastanesi’nde nöroloji hastalarına ultrasonografi eşliğinde botoks yapılıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Temmuz 2018 Salı, 12:40

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) Polikliniğinde, nörolojik hastalarda görülen adalelerin istemsiz kasılması rahatsızlığı için yapılan toksin (botoks) enjeksiyonları artık ultrasonografi (US) eşliğinde yapılıyor.

2013 yılından beri hemipleji hastası olan 72 yaşında Ali Süzan Kilimlioğu, ayak parmaklarındaki spastisite nedeniyle yürüme güçlüğü ve ağrı çekmekte, ayak parmaklarının takılması nedeniyle düşmeler yaşamaktaydı. Bu hastaya ayak parmaklarına giden uzun ve kısa bükücü kaslarına US eşliğinde yapılan botoks sonrasında hastada belirgin düzelme gözlendi.

İşlemden 1 ay sonra kontrole gelen Kilimlioğlu, uygulamadan çok memnun olduğunu, US ile yapılan uygulamanın daha önceki yıllarda kendisine yapılan uygulamalardan daha etkili olduğunu, artık parmaklarının bükülmediğini, ağrılarının azaldığını ve takılma nedeniyle düşme yaşamadığını ifade etti.

Nörolojik Rehabilitasyon Sorumlu Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Necmettin Yıldız’ın US eşliğinde yapılan botoks uygulaması ile hakkında yaptığı açıklamada; “Botoks ile birlikte kalıcı hasar yaratmayan, istenilen bölgeyi istenilen ölçüde gevşetebilen bir tedavi sağlanmaktadır. Spastisite zarar verici olduğunda, yani, ciddi hareket kısıtlılığına, ağrıya, kötü pozisyona, eklem kısıtlılıklarına yol açtığında tedavi edilmelidir. Bu tedavi de, hastanın tüm kaslarına uygulama yapılmaz, hastanın fonksiyonunu engellediği belirlenen kasa uygulandığında ise; ayakucu ya da ayak parmak takılması nedeniyle olan düşmeler önlenebilir, yürüme kalitesinde artış, el-avuç içi hijyeni, hastanın mesane ve barsak temizliğini daha kolay yapması, kollarını günlük yaşam aktivitelerinde kullanması ya da ağrıda azalma gibi olumlu etkiler sağlanır” diye konuştu.

Prof. Dr. Yıldız amaçlarının; uygun botoks dozunu, doğru kasa ve kasın doğru bölgesine ulaştırarak, etkinliği ve başarıyı artırmak ve yan etki riskini en aza indirmek olduğunu ifade ederek, “Hastanemizde hastalarımıza daha iyi hizmet verdiğimiz için mutluyuz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı