REKLAMI GEÇ

UZAKGİDER’DEN KENE UYARISI

UZAKGİDER’DEN KENE UYARISI

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, yaz aylarından artan kene vakalarına karşı vatandaşları uyardı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Temmuz 2014 Perşembe, 13:16

Uzakgider, özellikle kırım kongo kanamalı ateşi (KKKA) virüsünü taşıyan hyalomma türü kenelere karşı dikkatli olunmasını isteyerek, kenenin vücuda yapışması veya çıplak elle ezilmesiyle virüsün bulaştığını söyledi.

Kenenin sağlıkla ilgili yol açtığı olumsuzlukların belirtilerine de değinen Uzakgider, “Kene tutunan kişiler, kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli. Bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde, derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler” dedi.

GEÇ FARK EDİLEBİLİYOR
Vücuda yapışan kenelerin geç fark edilebildiğini kaydeden Uzakgider, “Kene kan emerek şiştikten sonra fark edilebilir. Kene ne kadar kısa sürede vücuttan uzaklaştırılırsa, hastalık riski de o kadar azalır” diyerek, şu önerilerde bulundu:
Vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, kenelerin üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı, alkol ve benzeri kimyasal ürünler dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. Vücuda tutunan kene, hiç vakit kaybedilmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla, bir kene kartı, eldiven, kağıt mendil, bez veya naylon poşet gibi materyal kullanılarak, ezmeden, patlatmadan hemen çıkarılmalıdır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürmemeli ve patlatılmamalıdır. Kene vücuttan çıkartıldıktan sonra, tutunma yeri su ve sabunla temizlenmeli ve daha sonra tentürdiyot ve baticon gibi antiseptik bir solüsyon uygulanmalıdır. Vücuda tutunan kenelerin uzaklaştırılması işlemini kişiler kendileri yapabilirler. Eğer kişi keneyi kendi çıkaramayacaksa en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidir.”

KORUNMA ÖNLEMLERİ
Kene vakalarından korunmanın mümkün olduğunu belirten Uzakgider, “Mümkün olduğu kadar hayvan barınakları, doğal alanlar, ormanlar, orman kenarları, tarım arazileri kaçınılması gerekmektedir. Hayvan barınaklarına, kırsal alanlara, orman kenarı ve tarım arazileri ile bu gibi yerlere gidenler, vücutta açık kısım kalmamasına özen göstermeli, kenelerin daha kolay fark edilmesi nedeniyle açık renkli elbiseleri tercih etmelidirler. Kenelerin vücuda girebileceği yerlerin kapatılması gerekmektedir. Piknik amaçlı olarak doğal alanlarda bulunanlar döndüklerinde, mutlaka üzerlerini kontrol etmeli ve kene varsa usulüne uygun olarak vücuttan uzaklaştırmalıdır. Hasta kişilerin kanlarına veya diğer vücut sıvılarına korunmasız bir şekilde dokunulmamalıdır. Hayvanlar üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak elle koparılmamalıdır. Hayvanların kanlarına ve diğer vücut sıvılarına korunmasız bir şekilde dokunulmamalıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı