REKLAMI GEÇ

Uzmandan ben uyarısı. Bu özellikler varsa hemen doktora başvurun

Uzmandan ben uyarısı. Bu özellikler varsa hemen doktora başvurun

Denizli Devlet Hastanesi Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Özgür Dal, halk arasında “ben” olarak bilinen deri lezyonlarının iyi ve kötü huylu olabileceğini belirterek, kimlerin risk altında olduğunu söyledi. Dal, “Açık ve sarı tenliler, uzun süre güneş altında çalışanlar, aile geçmişinde deri kanseri olanlar bu uyarıları dikkate almalı” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Aralık 2017 Salı, 12:38

Denizli Devlet Hastanesi Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Özgür Dal, derinin iyi ve kötü huylu deri lezyonlarının ayrımının yapılmasının, plastik cerrahide en sık karşılaşılan durumlardan biri olduğunu belirterek, özellikle kötü huylu deri lezyonları konusunda vatandaşları uyardı.

Deri lezyonlarının büyük çoğunluğunun iyi huylu halk arasında ben denilen nevüsler olduğunu ifade eden Dal, sayılarının değişim gösterdiğini, ailesel olanların sıklıkla ergenlik dönemine kadar belirse de genel olarak her yaşta ortaya çıkabileceklerini söyledi.

KİMLERDE KÖTÜ HUYLU DERİ LEZYONU GÖRÜLME SIKLIĞI
Lezyonların kolayca görülmesi, yavaş büyümesi, uzun süre lokalize kalması nedeniyle, özel¬likle erken teşhis ve tedavi edilen deri lezyonlarının yayıl¬ma riskinin azaldığını belirten Dr. Özgür Dal, bu ne¬denle kişilerin, iyileşmeyen yaraları ve¬ya sivilce benzeri yeni çıkan şüpheli lezyonları tespit ettiklerinde hekime mutlaka gitmeleri gerektiğini tavsiye etti.

Risk grubundaki kişileri de açıklayan Dr. Dal, “Açık ve sarı tenli bireyler, vücudunda 50’den fazla ben olanlar, benlerinin çapı 5mm’den büyük olanlar, vücudunda çok sayıda koyu renkli deri lezyonu olanlar, uzun zamandır iyileşmeyen açık yarası bulunanlar, birinci derece yakınında kötü huylu deri kanseri geçmişi bulunanlar, çilli deriye sahip kişiler, uzun yıllar güneş altında çalışmış çiftçi, inşaat işçisi, uzun yol şoförü gibi kişiler, uzun zamandır mevcut deri lezyonunun özelliklerinde son zamanlarda hızlı değişim olanlar, küçük yaşta yanmış yaşlı kişilerde yanık yerlerinde yeni ortaya çıkan açık yara olanlarda kötü huylu deri lezyonu görülme sıklığı yüksektir” dedi.

KÖTÜ HUYLU DERİ LEZYONLARININ ÖZELLİKLERİ
Kötü huylu deri kanserlerinin büyük çoğunluğunun, erken teşhis ve tedavi yapıldığı takdirde vücuttaki diğer kanser türlerine göre ölümcül olmadığını ifade eden Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Özgür Dal, gecikmiş tanı ve tedavi durumlarında hayat kalitesinde düşme ve yaşam süresinde kısalmaya neden olabileceğini kaydetti.

Dal, “Bende asimetri olması, yani benin ortasından geçen bir çizgi ile ayrılan iki yarısının birbirine benzememesi, ben sınırlarının düzensiz ya da girintili çıkıntılı olması, bendeki renklerin birden fazla tonda olması, alacalı pigmentasyon olması, benin çapının 6 mm’den fazla olması, benin deri yüzeyinden kabarık olması gibi durumlar kötü huylu deri lezyonlarının önemli özellikleridir. İyi huylu deri lezyonlarının hepsinin ameliyat gerekliliği yokken, bazı iyi huylu deri lezyonlarının ilerleyen zamanlarda kötü huyluya dönüşme riski mevcut olduğu zamanlarda ameliyatla alınması gerekebilir. Bu ameliyatların büyük kısmı lokal anestezi ile yapılabilmektedir” diye konuştu.

Kişinin kötü huylu lezyon gelişimini önlemesi için uyması gereken bazı durumların olduğunu belirten Dal, hayat boyu güneşten korunma ile ilgili önlemlere uyulması gerektiğini vurguladı.

Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Özgür Dal, özellikle açık tenli kişilerin 50 faktör üzeri güneş koyucu krem ve güneş ışınlarından koruyucu özelliği olan kıyafetler kullanmasını, yılda en az iki kez ayna karşısına geçip vücudunda şüpheli özelliklere sahip lezyonlar açısından kontrol etmesini ve hekiminin belirlediği aralıklarda kontrole gitmesini önerdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı