REKLAMI GEÇ

Verem ölüm nedenleri arasında ilk 20’de

Verem ölüm nedenleri arasında ilk 20’de

İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mahmut Tekin, veremin Türkiye’de ölüm nedenleri anasında halen ilk 20 sıra içerisinde yer aldığını belirterek, 4-10 Ocak Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası dolayısıyla toplumun bilinçlenmesi için bir dizi etkinlik düzenleneceğini açıkladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Ocak 2015 Cuma, 10:00

İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mahmut Tekin, 4-10 Ocak Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Halk arasında verem olarak bilinen tüberkülozun bulaştırıcı bir enfeksiyon hastalığı olduğu için bu özelliği ile sadece bireyi değil, toplumu da ilgilendirdiğini belirterek, “Verem (Tüberküloz) hastalığını tüm topluma tanıtmak amacıyla 1947 yılından bu yana her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden başlayan hafta ‘’Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası” olarak belirlenmiştir. Bu yılda 68.Verem Eğitim ve propaganda haftasını 4-10 Ocak 2015 tarihleri arasında kutlanacaktır. Verem Savaşı ancak toplumun bütün bireylerinin verem hastalığının gelişme, bulaşma şekli ve korunması hakkında bilinçlenmesi ve sıkı işbirliği ile sağlanır. Bu nedenle verem hastalığını halka tanıtıp, toplumun hastalığa karşı bilinçlendirilmesi için düzenlenen bu haftada verem hastalığı ile ilgili yazı ve spotların ve Doğrudan Gözetimli Tedavi ile ilgili açıklamalarının basın ve yayın kuruluşları tarafından yayınlanması, okul ve toplu yaşanan yerlerde eğitimler düzenlenmesi ve açıklayıcı pankartların şehrin muhtelif yerlerine asılıp ve broşürlerin dağıtılması planlanmıştır. Ayrıca bu hafta nedeniyle ilköğretim ve ortaöğretimde resim, ve kompozisyon yarışması düzenlenmiştir. Bu yarışmalarda ödül alan okul ve öğrencilerin ödülleri Ocak ayında yapılacak bir törenle verilecektir” dedi.

İnsanlık tarihi kadar eski bir hastalık olan veremin (tüberküloz) etkeni, aşısı ve ilaçlarının uzun yıllar önce bulunup etkili bir şekilde tedavi edilebiliyor olmasına rağmen özellikle geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde büyük bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çeken Tekin, “Türkiye’de ölüm nedenleri arasında ilk 20 hastalık içinde yer almaktadır. Tüm dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri tüberküloz basili ile enfektedir. Enfekte kişilerin %5-10’u yaşamlarının bir döneminde hasta olmaktadır. Dünya genelinde 2013 yılında yaklaşık 8.6 milyon yeni tüberküloz vakası tespit edilmiş 1.3 milyon kişide bu hastalıktan öldüğü saptanmıştır.Dünya’da sanayileşmiş ülkelerde tüberküloz İnsidansı yüzbinde 20 ve altında iken, Asya ülkelerinde Yüzbinde 100’den,Afrika’da Sahra güneyi ülkelerde ise yüzbinde 300’den fazladır. Türkiye genelinde 2013 yılı verem hastalığı insidansı yüzbinde 20’dir. Denizli’de ise 2014 yılı içerisinde 105 verem hastası tespit edilmiş olup 2014 yılı insidansı yüzbinde 10,86’dır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı